Новини от област Стара Загора и България

130 осмокланици посрещна обновената сграда на ПГСАГ "Лубор Байер" в Стара Загора

130 осмокланици посрещна обновената сграда на ПГСАГ Лубор Байер в Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

След продължител точно 1 година основен ремонт, днес учебната година беше открита и пред сградата на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Стара Загора. На церемонията присъстваха само новоприетите ученици от 8 клас, тъй като още близо месец учебните занятия ще продължат да се водят в сградата на Професионалната гимназия по механотехника и транспорт „Н.Й. Вапцаров“, където възпитаниците на „строителния техникум“ караха учебните занятия през миналата учебна година.

Георги Славов, директор на ПГСАГ „Ремонтът е фактически приключил, остават само изпитания на електрическата и отоплителната системи, които трябва да бъдат представени пред приемателната комисия“, посочи директорът на гимназията Георги Славов. С 1 млн. и 250 хил. лв.по програма „Региони в растеж“  на ЕС изцяло е обновен покривът на сградата с висококачествена настилка, както и електрическата, отоплителната инсталации, освежена е фасадата, като е запазен автентичният й вид, заради който сградата е обявена за паметник на културата от местно значение. Преасфалтирани са спортните площадки, обновено е площадното пространство пред сградата и е ремонтирана оградата.

„Това е първи ремонт от 1992 г., който решава всички натрупани във времето проблеми“, посочи Георги Славов.

Гимназията по строителство е едно от предпочитаните училища в Стара Загора, защото предлага перспективни специалности – Строителство и архитектура с английски език, Строителство и архитектура с немски език, Водно строителство, Транспортно строителство, Геодезия. Всички около 130 места в обявените паралелки за новия випуск са били заети още на второ класиране.

„Пандемичната обстановка трябва да ни притеснява, затова сме взели всички мерки и сме създали необходимата организация срещу разпространението на инфекцията“, посочи Георги Славов. Подсигурени са маски, дезинфектанти, топла вода. Създадена е организация за движението на учениците в  междучасията, ползването и дезинфекцията на санитарните възлитоалетни.

Церемонията по откриване на учебната година започна с вдигане на националното знаме под звуците на химна на България и в присъствието на зам.-кмета по строителството в Стара Загора инж. Янчо Калоянов и главния архитект на общината и главния архитект на общината арх. Виктория Грозева.

Коментари към новината

Още новини от Образование