Новини от област Стара Загора и България

Днес 2400 училища в страната посрещат 700 000 ученици. 15 септември е!

Днес 2400 училища в страната посрещат 700 000 ученици. 15 септември е!
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Всички 2400 училища в страната са готови да започнат новата учебна година в условията на пандемия. Това каза в Стара Загора министърът на образованието Красимир Вълчев, след откриването на  академичната учебна година в Тракийския университет.

Тази година за първи път ще прекрачат училищния праг  59 000 първокласници, а в училище ще влязат общо 700 000 ученици и 89 000  учители.

Красимир ВълчевВсички учебни занятия стартират присъствено, с малки изключение за родителите, чиито деца имат здравословни проблеми, а те са около 300 в цялата страна. Тези деца, които ще се обучават в електронна среда, ще могат  да се включат  в центрове за дистанционно обучение като вид компенсаторна мярка с възможност за допълнителни консултации.

„Целта е да има максимум присъствено обучение. Ако се разболее дете или учител, ще се карантинира класът за 14 дни“, обясни министър Вълчев.

Маските остават задължителни само за общите пространства в училищните сгради. „В света има два модела за ограничаване на епидемичното въздействие в училищата. Единият е т.нар. смесено, хибридно обучение, при което паралеките се разделят и разреждат, за да се осигури дистанция. Но този метод е труден за реализация у нас“, посочи министър Вълчев.

„Ние избрахме втория вариант, който избраха и много други страни. В класната стая няма как да осигурим невзаимодействе, но извън класната стая, то ще се избягва. Така, ако има заболял ученик, няма да се карантинира цялото училище, а само съответната паралелка. По този начин се гарантира максимум присъствено обучение“.

В България правилата  за носене на маски са най-либерални, още повече, че децата ще ги носят не повече от 10% от времето и по-малко от половин час дневно. Препоръчваме да не прекарва  много време в общите помещения – коридорите, фоайета и други подобни места.

Образователните власти препоръчват учениците да излизат на двора, поне през първите седмици, когато времето е все още топло.

Коментари към новината

Още новини от Образование