Новини от област Стара Загора и България

Тракийският университет откри академичната учебна година с 8 нови специалности!

Тракийският университет откри академичната учебна година с 8 нови специалности!
Divident.€U Divident.€U

Осем нови специалности ще бъдат изучавани за първи път в Тракийски университет със старта на новата учебна година, която официално беше открита днес. Над 1200 са първокурсниците, които ще се обучават във висшето учебно заведение на Стара Загора. На церемонията по откриване на учебната година в старозагорската Алма Матер присъстваха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, министърът на образованието Красимир Вълчев, земеделският ректорът доц. Д. Ярков, министър Кр. Вълчев и зам.-предс. на НС Е. Христовминистър Десислава Танева, областният управител Гергана Микова, началникът на РУО Стара Загора Татяна Димитрова, народни представители, общински съветници, хиляди студенти и гости.

Тракийският университет ще сключи в края на месеца 5 нови договора за подкрепа на иновации за близо 4 800 000, съобщи новинита министърът на земеделието Десислава Танева. По думите й, резултатите от тях ще са в помощ на българското земеделие, както и на младите хора, които ще се обучават в университета.

Младите хора поздрави и физикът Теодосий Теодосиев, който припомни, че „живеем в епоха на шеста научно техническа революция. Човек се учи докато е жив, но истински незаменимите хора на бъдещето ще са тези, които ще могат да правят това, което машината не може.

Живко Тодоров, кмет на Стара ЗагораКметът Живко Тодоров отбеляза в приветствието си, че младите хора правят Стара Загора още по-проспериращ град: „Искам да поздравя ръководството на Тракийски университет, което за много кратко време успя да направи много промени, изготви нови специалности, успя да спечели нови проекти и допринесе град Стара Загора да придобие един нов статут със своето висше образование“, каза по време на тържественото откриване на старозагорската Алма матер, кметът Живко Тодоров. Той благодари на студентите за техния избор за обучение във висшето учебно заведение и изрази надежда, че именно младите хора ще направят Стара Загора още по-проспериращ град и в бъдеще.

"Тракийският Университет е може би един от най-ценните капитали, които Стара Загора притежава. Поздравления за активността на ръководството му. Министерството ще продължи да подпомага университета и материалната му база“, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. „През 21 век най-важни ще бъдат уменията и знанията, а не придобитата диплома. Учете през цялата година, за да бъдете знаещи и можещи хора. Нека преподавателите бъдат взискателни! Преподавателят на 21 век е този, който ще ви помогне да изградите структурирани знания и да станете добри специалисти“, каза още Вълчев.

Топли думи към студентите и гостите на церемонията отправи и ректорът на Тракийския университет, доц.д-р Добри Ярков: „За мен е особена чест да ви поздравя в този ден, в който ние отваряме широко вратите на Тракийски университет. От 9 месеца съм ректор като 6 от тях преминаха в пандемична обстановка. Сърцето ми е изпълнено с радост, като виждам университетът пълен със студенти. Уверявам ви, че изборът ви е правилен!“. Доц. Ярков посочи, че 97,8% от местата за държавна поръчка в учебното заведение са запълнени, в него се обучават студенти от 48 държави.

Екатерина Михайлова и Павел Маринов получиха символичния Ключ на знанието по време на тържественото откриване на Академичната нова учебна година в Тракийския университет.

Коментари към новината

Още новини от Образование