Новини от област Стара Загора и България

Адвокатската колегия в Стара Загора излиза на протест срещу предрешения избор на главен прокурор

Адвокатската колегия в Стара Загора излиза на протест срещу предрешения избор на главен прокурор
Divident.€U Divident.€U

Адвокатската колегия в Стара Загора разпространи обръщение към действащия Висш съдебен съвет (ВСС) да прекрати откритата процедура по избор на нов главен прокурор, както и на председател на Върховния административен съд. Според Адвокатската колегия в Града на липите процедурата е лишена от легитимност, тъй като се провежда от орган с отдавна изтекъл мандат. Адвокатите смятат, че процедурата трябва да бъде възобновена едва след като бъде сформиран нов Висш съдебен съвет.

Адвокатската колегия в Стара Загора призовава и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов да оттегли номинацията си и участието си в процедурата, която е предрешена. Ето какво точно пише в обръщението на Старозагорската адвокатска колегия:

"Уважаеми колеги,
Уважаеми дами и господа,
На 12.09.2024 г., почти две години след изтичане мандата на всички изборни членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), беше възобновена процедурата по избор на нов главен прокурор на Република България. Въпреки обществените и професионални призиви към членовете на ВСС да спрат процедурата по избор на нов главен прокурор, която е лишена от легитимност и обществено доверие, тъй като се провежда от орган с отдавна изтекъл мандат, в последния ден за номинации – на 11.10.2024 г., беше издигната една единствена
кандидатура за нов главен прокурор: тази на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

В условията на политическа, институционална и обществена криза, провеждането на избор на нов главен прокурор от орган с изтекъл мандат, създава съмнение в спазването на принципите на прозрачност, откритост и обоснованост. Задължение на адвокатурата е не само да защитава правата и законните интереси на всички граждани и юридически лица, но и всеки път, когато са поставени на изпитание устоите на демократичната държава, да реагира – за да бъде съхранена правовата държава.

ЗАТОВА ПРИЗОВАВАМЕ:
- Действащият Висш съдебен съвет – да прекрати откритата процедура по избор както на главен прокурор, така и на председател на Върховен административен съд до сформирането на нов Висш съдебен съвет, за да осигури възможност новоизбраният ВСС в рамките на своя мандат, да открие нова процедура и да проведе легитимен избор на най важните органи в съдебната система.

- И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов - да оттегли номинацията си и участието си в процедура, която е предрешена, лишена от легитимност и е на път окончателно да разруши институционалния авторитет на Прокуратурата на Република България, на съдебната система, а и на държавността като цяло. Акт на правна съвест и морална доблест е да не се приеме номинация и предстоящ избор в процедура от орган с изтекъл мандат, когато липсва безспорно обществено доверие за единствения кандидат. Акт на правна съвест и морална доблест е Борислав Сарафов да удържи думата си, заявена във връзка с избора му за изпълняващ функциите на главен прокурор след отстраняването на последния главен прокурор Иван Гешев.

Вярваме, че с подобен акт единственият кандидат ще възстанови част от изгубеното доверие в органите на съдебната система.

- Всички колеги адвокати и всички граждани да излязат на мирен протест в 12.30 часа на 25.10.2024 г. - Ден на европейския адвокат и европейските правни общества - пред сградата на Съдебната палата в гр. София или пред съдебните палати в своя град, с което заедно и в защита на правовата държава да изразим несъгласието си с продължаващата процедура по избор на главен прокурор. Нека бъдем заедно и да покажем, че сме общност, ангажирана с проблемите на обществото, защото правосъдието е висша ценност за хората, чиито интереси сме призвани да защитаваме.

Адвокатски съвет на Адвокатска колегия Стара Загора".

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред