Новини от област Стара Загора и България

Социалистите: Както сме равни сме в задължението да плащаме осигуровки, така ще сме и равни в правото си на качествено здравеопазване

Социалистите: Както сме равни сме в задължението да плащаме осигуровки, така ще сме и равни в правото си на качествено здравеопазване
Съдържание от БСП - Обединена левица Съдържание от БСП - Обединена левица

„Ние всички сме равнопоставени в задължението си си да плащаме здравни осигуровки, е на сме равнопоставени в качеството на здравеопазването което получаваме.“ Това заяви Моника Динева - дългогодишен юрисконсулт на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в гр. Казанлък и кандидат за народен представител от листата на БСП-ОБЕДИЕНЕНА ЛЕВИЦА в 27 МИР – Стара Загора по време на Граждански форум за здравеопазването в област Стара Загора. Организатори на събитието, в на което бяха обсъдени възможности за подобряване на развитието на здравеопазването в област Стара Загора, състоянието на здравните услуги в малките населени места и отдалечените региони, проблемите при подготовката и задържането на кадри, са Институт за социална интеграция, Фондация „Фридрих Еберт“ и Обединението на жените социалистки. В дискусията участваха представители на неправителствения сектор, лекари, специалисти по здравни грижи и представители на болници в региона.

Драгомир Стойнев, водач на листата на и адвокат Моника Динева, която е под номер 103 в листата на коалицията представиха в рамките на дискусията анализът и вижданията на социалистите за предизвикателствата на регионално ниво.
Според Драгомир Стойнев е необходимо държавата да промени философията на управление в публичното здравеопазване – болниците не могат да са търговски дружества, а частните болници трябва да бъдат извадени от системата на общественото осигуряване и акумулираните в здравната каса 10 милиарда лева да бъдат насочени към държавните и общинските болници.

„Изключително сериозна е темата за изграждането на нови частни болници. Вероятно са спазени всички законови изисквания и анализ на нуждите, но в Стара Загора, където и в момента се строи нова частна болница, ще се задълбочи проблема с кадрите в държавната болница. Много специалисти ще мигрират в частната. Затова държавата трябва да се погрижи да направи своите болници достатъчно привлекателни като заплащане и условия на труд, но и като прозрачност и ефективност при изразходването на публичния ресурс.“, каза още Стойнев. Според него сериозен проблем в здравеопазването е контролът върху дейността на болниците.

Според Моника Динева, общините Стара Загора и Казанлък, са облагодетелствани в достъпа до здравни услуги, но за малките общини на областта и за отдалечените села ситуацията е доста тежка. Един личен лекар обслужва няколко села, населението е предимно застаряващо, натоварването на близките филиалите на Спешната помощ е огромно, липсват аптеки, стана ясно от думите й.
„В гр. Николаево няма филиал на Спешни център, няма аптека, не денонощна, а никаква. Най-близката е в съседната община Гурково, но и тя не работи 24 часа“, каза още Моника Динева.

„Абсолютно съм категорична че болниците не трябва да бъдат търговски дружества, ще отида и по-далеч – личните лекари не трябва да бъдат еднолични търговци. Съществуват законови възможности тяхната дейност да бъде регламентирана по друг начин“, заяви Динева и даде пример с училищата, които за разлика от болниците не са търговски дружества, но управляват собствени бюджети. Моника Динева също акцентира върху кадрите, които са основен проблем в сектора. Според нея този проблем може да бъде решен само с целенасочена държавна политика и с разработване на законови механизми и система от стимули за задържане на лекари и специалисти по медицински грижи в системата на общественото здравеопазване.

Темата за подготовката и реализацията на кадрите в здравеопазването бе разгледана детайлно в изложението на д-р Мариус Кирков. Д-р Катя Бекярова представи възможностите за подобряване и развитие на здравеопазването в област Стара Загора.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари към новината

Още новини от Политика