Новини от област Стара Загора и България

УМБАЛ - Стара Загора вече разполага с апарат за масспектрометрично експресно изследване на микроорганизми

УМБАЛ - Стара Загора вече разполага с апарат за масспектрометрично експресно изследване на микроорганизми
Divident.€U Divident.€U

Модерната техника превръща лечебното заведение във водещ център за точна и бърза диагностика в Югоизточна България

Лабораторията по микробиология на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора вече използва последно поколение апарат за масспектрометрично експресно изследване на микроорганизми. Устройството позволява директна идентификация от хемокултура за 7 минути, което стратегически позволява на лекарите бързо да променят започната емпирична антибиотична терапия. Получаването на резултат чрез конвенционално (стандартно) микробиологично изследване изисква поне 24 часа. Информацията предостави изпълнителният директор на Университетската болница проф. д-р Йовчо Йовчев.

Лечебното заведение в Стара Загора е първото в Югоизточна България, което притежава този апарат и това го превръща във водещ център за точна и бърза диагностика на повече от 4000 (4 хиляди) бактериални причинителя, гъбички, плесени, микобактерии и нокардии. Голяма част от тях не могат да се идентифицират с досегашните методи.

 Едновременно с това могат да се обработват 96 проби на пациенти, което осигурява обхват на широка и разнообразна диагностика.

„Благодарен съм на екипите на Министерството на здравеопазването, осигурили апаратура, която може да бъде в полза и на Агенцията по храните, Агенцията по водите и Регионалната здравна инспекция по отношение на текущ и последващ микробиологичен и вирусологичен контрол“, изтъкна проф. Йовчо Йовчев.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве