Новини от област Стара Загора и България

В предизборен дебат:

Росен Желязков, ГЕРБ-СДС: Ако ПП-ДБ не ни подкрепи, ще съставим правителство на малцинството

Росен Желязков, ГЕРБ-СДС: Ако ПП-ДБ не ни подкрепи, ще съставим правителство на малцинството
Divident.€U Divident.€U

Коалицията между ГЕРБ и СДС ще направи правителство на малцинството, за да има страната редовен кабинет, дори да не получи подкрепата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“, които според някои социологически проучвания се очаква да заемат второто място по избирателен вот след изборите тази неделя. Това заяви бившият председател на парламента Росен Желязков в студиото на bTV „Тази сутрин“ в заключителен предизборен дебат между ГЕРб-СДС и ПП-ДБ.

Заедно с Росен Желязков от страната на ГЕРБ-СДС беше Делян Добрев, а срещу тях в дебата застанаха бившият премиер Николай Денков от „Продължаваме Промяната“ и Кристина Петкова от „Демократична България“.

Росен Желязков обясни как точно вижда съставянето на бъдещо редовно правителство с първия мандат: „Възможно е заедно с ПП-ДБ също да нямаме абсолютно мнозинство. Тогава не е изключено да предложим съвместно правителство на малцинството, което да има коалиционна формула и пак да търси подкрепа, но не в коалиция с други политически сили. Тогава темата за равноотдалечен премиер трябва да придобие характеристиката на равноприближен премиер. Тя трябва да бъде свързана с политически отговорно лице, а не с лице от нотабилитата, както каза Атанас Атанасов, което трябва да бъде относително самостоятелно“.

Никоолай Денков отговори, че ПП-ДБ ще търсят подкрепа за правителство, което ще работи в интерес на българските граждани. „Този интерес според нас е свързан с продължаване на политиките за повишаване на доходите, създаване на справедливост, усещане, че няма чадър над тези, които използват публични средства незаконно – крадат, иначе казано. Целите и задачите на това правителство трябва да бъдат записани в програмен документ, на основата на който да започнем да преговаряме. В преговорите трябва да влязат антикорупционните закони, отпушването на ПВУ, името на премиера. Преговорите трябва да бъдат водени публично, за да не се говорят после други неща, както се получи предишния път“, посочи Денков.

Дебатът продължи със спор как точно трябва да бъде подкрепен първия мандат.

„Ако вие не ни подкрепите, ще направим правителство на малцинството. Ако ни подкрепите, тогава ще търсим допълващо до абсолютното мнозинство. Ако не намерим, защото тогава заедно ще работим по критериите за фаворитизирането или отрицанието на когото и да е от другите представени групи, тогава ще вървим по наше виждане към правителство на малцинството, но коалиционен формат“, посочи Росен Желязков и попита Денков, ако не с ГЕРБ-СДС, с кого друг ПП-ДБ са готови да правят коалиция?

„Не казах, че няма да подкрепим първи мандат, но това трябва да стане след ясни преговори за приоритети и задачи. Трябва да седнем на преговори и не ние да ви подкрепим вас, а заедно да намерим формула за програма, за премиер и правителство, които да представим пред парламента“, посочи Денков. Той допълни, че за ПП-ДБ е неприемливо Бойко Борисов да бъде премиер. „Очакваме човек, който ще наложи друг стил на управление. Очакваме човек с обществен опит, юрист, икономист, да познава как работи политиката без да е тясно свързан с определена партия, макар че може да е членувал в миналото“, обясни Денков.

Делян Добрев отбеляза, че слушайки дебата отново се готви лявопопулистко правителство. „Този равноотдалечен премиер е фигурата, зад която това правителство ще се скрие. То ще има уклон към изток и към Русия и Путин и ще бъде подкрепено от „Възраждане“, защото иначе математически не излиза сметката“, посочи той.

Николай Денков отбеляза, че ПП-ДБ няма да води преговори за правителство с „Възраждане“.

Коментари към новината

Още новини от Политика