Новини от област Стара Загора и България

Започнаха тестовете на първата в България фабрика за трапезна вода, обогатена с анионен кислород

227 22/10/2024 16:51 Икономика Бизнес
Започнаха тестовете на първата в България фабрика за трапезна вода, обогатена с анионен кислород
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Първата в България фабрика за трапезна вода, обогатена с полезния анионен кислород, вече е готова и провежда тестове на производствените мощности. В новозагорското село Караново, където е построена фабриката, в момента вървят задължителните 72-часови проби.
Назначени са и първите 30 работници в новата фабрика. Във всяка смяна ще работят по 15 души, а месечното производство ще бъде 1 милион бутилки, съобщи за Divident.EU собственикът и инвеститор във фабриката Стефан Шоселов. Предприемачът допълни, че заводът всеки момент ще се сдобие с Акт 16.

В момента фабриката произвежда минимално количество от питейната вода с анионен кислород за нуждите на тестовете. Пробите показват, че добитата анионна вода е с отлични качества - съдържание на анионен кислород над 200%, електропроводимост между 15 – 20 μS/см и отрицателен редокс около 200 mV.

Отрицателно заредената вода в нашето тяло улавя свободните радикали и ги изхвърля от организма, поради което можем да говорим за антиоксидантна функция на трапезната вода, която ще се произвежда от новата фабрика в Караново.
В човешкото тяло водата има редокс потенциал от 250 до 400 mV. За да трансформира положителните стойности на редокс потенциала в отрицателни, нашето тяло изразходва допълнително енергия, ето защо е добре да пием вода с възможно най-нисък редокс потенциал.

Вода, с отрицателен редокс потенциал е така нар. йонизирана вода, която се получава чрез специални устройства. В природата, такава вода се среща само на пет места по света - най-известното е долината Hunza Valley в Пакистан. Хората от тази област, както и от Шин Чан (Китай), Кавказ (Азърбайджан) и Андите, живеят по-дълго и с по-малко здравословни проблеми.

До момента интерес за експорт на произвежданата в Караново обогатена с анионен кислород са проявили от Дания - за там ще заминат и първите тирове. Интерес има и от арабските страни, както и от държави от Евразийския регион. Интерес са заявили отделни аптечни дружества в страната, съобщава собственикът.

Фабриката използва разработената от проф. Жеко Ганев и компанията му „ЕлфиТех“ иновативна технология за обогатяване на вода с анионен кислород, чийто лечебен ефект беше проверен по време на ковид пандемията, а впоследствие изследванията показаха, че продуктът има много по-широко приложение.

„Лечението с анионен кислород е обещаваща терапия, която води до бързото възстановяване на пациенти, страдащи от синдром на остра респираторна болест, има противовъзпалителен, противовирусен, антибактериален ефект.
Водата с кислородни аниони ще се продава в стъклени бутилки от 330 мл и 750 мл. Макар, че собственикът на новата фабрика се е доверил на български учен и е инвестирал в негова разработка, той смята, че голяма част от колегите му в бизнеса през следващите месеци ще отложат инвестициите за по-добри времена.

„През последните месеци бизнесът в България се въздържа от инвестиции. Една от причините е рецесията. Вижда се, че дори във водещи страни като Германия, икономиката на страната върви надолу“, казва Шоселов, който е и председател на КРИБ в Стара Загора.
Според него през следващите години голяма част от колегите му ще се насочат към зелена икономика и ще се ориентират към преработка на отпадъците, които заливат целия свят – хартии, пластмаси, стружки от гумите, преработка на отпадъчни масла.

Би трябвало да се продължи работата във въглищните мини и топлоцентралите в региона, тъй като има технологии, които ограничават до минимум въглеродния диоксид. Според него такива са технологиите, създадени от проф. Жеко Ганев.
„Чуждестранни компании се интересуват от иновации на наши, български специалисти и вече ги прилагат, а българските институции ги неглижират. Те не правят нищо, за да задържат производствата, които са важни за икономиката и националната сигурност на страната, като използват собствения ни научен потенциал“, смята Шоселов.

Коментари към новината

Още новини от Икономика