Новини от област Стара Загора и България

Промени в Закона за кадастъра и имотния регистър слагат край на разнасянето на документи между институциите

66 22/10/2024 13:32 Общество България
Промени в Закона за кадастъра и имотния регистър слагат край на разнасянето на документи между институциите
Divident.€U Divident.€U

Администрации, съдебни органи, лица с публични функции и организации,, вече няма да изискват скици на имотите и други хартиени документи

С  промени в Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР) Министерството на регионалното развитие и благоустройството намалява административната тежест за гражданите, бизнеса и различните институции, ползващи кадастрални услуги. Те целят да съкратят времето, разходите и броя на взаимодействия с администрацията чрез ползване на електронни услуги от кадастрални специализирани данни и услуги от Геокартфонда. Регламентира се и безвъзмездното предоставяне на услуги на административните и съдебните органи, лицата с публични функции и организациите, предоставящи обществени услуги. За целта ведомството изготви законопроект, който е публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и интернет страницата на министерството.

С промените се създава правна основа за оптимизиране и развитие на информационната система на кадастъра, чрез внедряване на функционалности, с които да бъдат усъвършенствани работните процеси при поддържане на кадастралната карта и кадастралните регистри (КККР) в актуално състояние и при предоставяне на услуги от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. По този начин гражданите и организациите ще спрат да бъдат „куриери“ на документи между административните органи, като им се спести време и финансови средства както за издаването на документа, така и за транспортни разходи, в случаите, в които трябва да пътуват до областния център, в който се намират гишетата на службите по геодезия, картография и кадастър (СГКК), за да заявят и да получат необходимия документ. За крайните потребители няма да има финансова тежест за заплащане на държавни такси за документите, издавани от АГКК, тъй като те ще бъдат предоставяни на органите, на които са необходими, по служебен път, безвъзмездно. Така изцяло се променя моделът на предоставяне на административни услуги, като водещ става електронният документ. Различните администрации, съдебните органи, лицата с публични функции и организациите, предоставящи обществени услуги, вече няма да изискват от гражданите и бизнеса скици на имотите и други хартиени документи. Те вече ще бъдат предоставяни от АГКК по електронен път.

Друга част от промените в закона предвиждат централизирано разпределение на услугите, чрез инструменти на информационната система, която ще следи за равномерно натоварване на служителите на АГКК в цялата страна. Поддържането на КККР в актуално състояние ще се извършва от служител на СГКК, независимо от местонахождението на имота, предмет на изменение. Така например служител в Смолян ще може да обработва заявка на потребител от Видин. Така се очаква повишаване удовлетвореността на потребителите на кадастрални услуги, уеднаквяване практиката на всички СГКК при провеждане на процедурите по изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри, както и създаване на условия за намаляване на забавеното изпълнение на необходимите изменения.

Предлагат се и други по-съществени промени, като например закриване на изнесените работни места на кадастъра за административно обслужване в различни районни и съдебни администрации. Чрез дигитализацията на услугите вече няма да има нужда от физическо лице и така ще се оптимизира недостатъчния състав на службите и ще се пестят бюджетни средства. Регламентира се и изискуемият двегодишен стаж за придобиване на правоспособност по кадастър, който ще започва да се брои след датата на дипломирането на кандидата. Предлага се още да отпадне изискването за членство в Камарата на инженерите по геодезия по постоянен адрес.

С въвеждане на новите функционалности в информационната система, идентификаторът, който се дава при възникване на нов имот, ще се предоставя централизирано от информационната система на кадастъра, а не от съответната служба.

Премахва се нормативното изискване кадастралната карта и кадастралните регистри да се изчертават на полиестерна недеформируема материя, а ще се създават, поддържат и съхраняват само в цифров вид. Регламентира задължение на общините да осигуряват на експлоатационните дружества безвъзмезден достъп до специализираните карти и регистри за устройствено планиране, когато данните от тях са им необходими във връзка с изпълнение на правомощията им в областта на инвестиционното проектиране. Съкращава се и времето за провеждане процедурите по отстраняване на явни фактически грешки, които много често засягат важни инфраструктурни обекти и за които забавянето води до негативни последици. Въвежда се възможност за отстраняване на несъответствията в границите на поземлените имоти в неурбанизирана територия, по искане на заинтересовано лице. Предложено е и изменение, с което всички строежи и зони на ограничение трябва да бъдат нанесени в специализираните карти и регистри преди въвеждането им в експлоатация.

С предложения законопроект се правят и допълнения в Закона за горите, Закона за опазване на земеделските земи, Закона за административното регулиране на производството на оптични дискове и матрици, Закона за подземните богатства и Закона за посевния и посадъчен материал.

Промените в законопроекта изпълняват националните приоритети за въвеждане на електронно управление, чрез създаване на кадастрални данни в цифров вид и развитие на вътрешно-административните процеси, свързани с предоставянето на електронните административни услуги на АГКК. По този начин агенцията ще предоставя по-качествени, ефективни и леснодостъпни електронни услуги.

Предлага се законопроектът да влезе в сила в срок от 3 месеца след обнародването му в „Държавен вестник“.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество