Новини от област Стара Загора и България

Село Любенец отбеляза тържествено своя празник в Деня на Св. Иван Рилски

120 21/10/2024 15:12 Общество България
Село Любенец отбеляза тържествено своя празник в Деня на Св. Иван Рилски
Divident.€U Divident.€U

В есенната вечер на 19 октомври – Деня на Св. Иван Рилски Чудотвирец, жители и гости на с. Любенец, община Нова Загора, се събраха на площада, за да отбележат празника на родния си край. Официални гости, дошли да споделят тяхната радост, бяха заместник-кметовете Нина Генчева и Иванка Михова, които поднесоха поздравителен адрес от името на кмета на Община Нова Загора Галя Захариева, общински съветници, кметове на населени места, жители и гости на с. Любенец.

Кметът на селото Мария Петкова приветства всички присъстващи: „Уважаеми гости и жители на с. Любенец, добре дошли на нашия празник на селото и църквата! 19-ти октомври е ден, в който Православната църква чества Св. Иван Рилски Чудотворец. От сърце Ви поздравявам и Ви пожелавам преди всичко да сте здрави, щастливи и благословени. Нека има само любов в сърцата Ви, хармония в душите Ви и повече човешко разбирателство. Да съхраним хубавите местни традиции, защото те са нашето истинско богатство и да ги предадем на своите деца и внуци! Нека храмовият празник възроди увереността, че ни очаква по-добро бъдеще!“

Празничната програма започна с красиви стихове за родината и с танц с воали, представени от най-малките домакини от ДГ “Мечтатели“. Танцовият състав при НЧ „Пробуда-1929“ , с. Любенец поднесе едно от най-живите и буйни български хора - „Копанцица“.

Своя специален поздрав отправи и певческата група за автентичен фолклор към читалището. След тях, ТФ „Балига“, с художествен ръководител Росица Мангърова и талантливите деца от ОШИ „Илия Аврамов“, клас „Народно пеене“, с ръководител Велина Стайкова направиха празника още по-пъстър.

Подарък за всички жители и гости на с . Любенец от кмета на селото Мария Петкова бяха изпълненията на оркестър „Липите“. На мегдана зазвуча тракийска музика и се изви българско хоро - достоен завършек на празничната вечер.

Коментари към новината

Още новини от Общество