Новини от област Стара Загора и България

Индустрията, дрон-технологиите, рекламата и печатът събраха 15 000 души в Интер Експо Център

105 21/10/2024 14:27 Икономика Бизнес
Индустрията, дрон-технологиите, рекламата и печатът събраха 15 000 души в Интер Експо Център
Divident.€U Divident.€U

Вниманието на 10 000 от посетители фокусира индустриалното изложение MachTech&InnoTech


Ако бизнес-интересите са Ви в сферата на индустрията, дроновете, безпилотните технологии, рекламата, дизайна или печата, най-вероятно сте един от всички 15 000 души, които влязоха през вратите на Интер Експо Център между 1 и 4 октомври. Защото международният изложбен и конгресен център в София отвори залиге си за три ключови изложения в три ключови сектора на икономиката - MachTech&InnoTech, Inter Drone Expo и COPIS.

Бизнес изложенията посрещнаха всички 15 000 посетители в 6 зали, на площ от 16 000 кв.м. Стотици изложители представиха брандове от целия свят и предоставиха технологии, продукти и услуги от последно поколение. В тази атмосфера присъстващите от десетки държави имаха възможност да развиват бизнеса си, да стъпват на нови пазарни ниши, да реализират идеите си, а поредицата от съпътстващи събития създадоха среда за професионално усъвършенстване и създаване на тенденциите, които предстоят в трите застъпени сектора.

Двигател на бъдещето ще са високотехнологичните производства, а машиностроенето е структуроопределящ сектор в българската икономика. Това сподели заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов, който откри на 1 октомври MachTech&InnoTech, Inter Drone Expo и COPIS. Той определи изложенията в Интер Експо Център като значимо по мащабите и икономическото си значение събитие и напомни, че MachTech&InnoTech вече е изложение с основно значение за бизнеса в промишлеността за Балканите и Източна Европа.

Браншът, в който индексът на оборота расте с 18.2%  С близо 200 изложители и 10 000 посетители, изложението за машини и технологии в металообработката MachTech&InnoTech 2024 отбеляза 20% ръст. Машини, роботи, лазерни технологии, софтуер, решения в областта на мониторинга, логистиката и въобще – всички сфери, свързани с металообработката, бяха акцент на участниците от България, Германия, Италия, Румъния, Турция, Гърция, Чехия, Австрия, Испания, Китай, Япония и на колективните щандове от Австрия и Чехия. Сред иновациите бяха гигантски и преносими машини, съчетаващи интуитивност, прецизен софтуер и голям капацитет на работа, роботи и роботизирани системи, лазерни технологии и др.

„Над 200% е ръстът при износа на машини и оборудване в периода 2010-2022г.“, отчете зам.-министър Николай Павлов. И отчете, че индексът на оборота в бранша расте с 18.2% през 2023г., формирайки 7% от добавената стойност на преработващата промишленост.
MachTech&InnoTech 2024 привлече българския и чуждестранния интерес и с поредицата от съпътстващи формати. Сред тях на 2 октомври се проведе дъолгоочакваният Industrial Tech Forum, който събра в зала Витоша водещи имена в индустриалните технологии.

Дроновете и безпилотните технологии са все по-важни за редица сегменти на икономиката  Дронове, автономни роботи, безпилотни апарати и системи, компоненти и частите за тях, софтуер, изкуствен интелект, аерокосмически решения, малки летателни апарати. Всичко това ни представиха участниците в третото издание на изложение Inter Drone Expo 2024. От тях присъстващите откриха предимствата и все по-шилокото приложение на тези технологии в ежедневната дейност и различните икономически сфери. Осигуряване на безопасност, пожарогасене, земеделие, строителство, картографиране, метеорология, логистика и др. са само някои от сферите на приложение на дроновете и безпилотните системи.

В поредица от събития Inter Drone Expo 2024 прикова вниманието на експерти, представители на бизнеса и медии. За това силно допринесоха експертните форуми DRONE EXPO SUMMIT и AIR MOBILITY SOLUTIONS, INNOVATIONS AND SAFETY Forum. В дрон безопасността и киберсигурността, обученията в училище, отбраната и ролята на дроновете и роботите при бедствия и аварии потопи публиката DRONE EXPO SUMMIT, реализирано от Асоциация Обединено дрон общество и Интер Експо Център. А благодарение на Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ), AIR MOBILITY SOLUTIONS, INNOVATIONS AND SAFETY ни пренесе в атмосфера на познание, изтъкано от визиите на водещи експерти за дроновете, внедряването им в различни сфери на дейност и безопасното им използване.

COPIS – цялостната платформа на рекламата, дизайна и печата В тази екосистема от възможности за бизнеса ключова бе ролята на COPIS. За 12-и път изложението предостави платформата си за тенденциите и визиите за бъдещето в рекламната и печатната индустрия, дизайна и маркетинга. Очакваното събитие събра в Интер Експо Център представителите на рекламни и дизайнерски агенции, печатници и издателски къщи, фрийлансери, дистрибутори, търговци, маркетинг специалисти и рекламисти, фотографи, бранд мениджъри и др.

Като основно предимство присъстващите определяха възможността едновременно да се запознаят с тенденциите и иновациите на пазара, изграждането на бизнес контакти и професионално усъвършенстване, чрез присъствието на съпътсващите събития. За това допринесе и дейното ичастие на партньорите от Know-How Show-How, Design Academy, SoftUni Creative, Digital Creative Mix и изложбата „Духът на стара София“. От всички тях присъстващите научиха повече за социалните мрежи и съвременния маркетинг, ролята на креативните практики в бъдещето на света и начина, по който е изглеждала Стара София, през призмата на дигитално реставрирани реклами от първата половина на ХХв.

Четири дни на възможности за развитие на бизнеса, усъвършенстване на уменията, прецизиране на концепциите за развитие, създаване на полезни контакти с потенциални български и чуждестранни бизнес-партньори. Всичко това предоставиха от 1 до 4 октомври изложенията MachTech&InnoTech, Inter Drone Expo и COPIS.

Коментари към новината

Още новини от Икономика