Новини от област Стара Загора и България

„Бал с маски” открива юбилейния оперен сезон 2024/25 година на Старозагорската опера

140 20/10/2024 15:02 Култура Сцени
Бал с маски” открива юбилейния оперен сезон 2024/25 година на Старозагорската опера
Divident.€U Divident.€U

На 22 октомври от 19.00 часа новият юбилеен оперен сезон 2024/25 започва за Държавна опера-Стара Загора със спектакъла на операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди. С премиерата на „Бал с маски“ бе открито 51-вото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство през ноември 2022 година. „Бал с маски” отново ще зарадва почитателите на оперното изкуство със своята впечатляваща сценична реализация, в която „постановъчният екип уверено е приел принципите на интерпретиране на модерен театър, на ХХІ век, като се спазва партитурата.

Съвършено изчистена сцена, обрано, но точно използване на мултимедия, вкарване на художественото осветление като „действащо лице“, разкриване на характери, социални групи, обществени взаимоотношения чрез цвета на костюма и особено чрез фантастичните маски. Браво на художника Каталин Йонеску-Арборе. Режисьорът Славчо Николов винаги е търсил съвременен прочит на класическото произведение.

Този път той открива причината за конфликтите в съвременното общество в липсата на контакти между хората, в отчуждението, в самокапсулирането, в размиването на ценностите. От липсата на комуникация се раждат фалшивите новини, много от които са с фатален край. Николов дистанцира всички действащи лица. Те са обладани от нестихваща жажда за реваншизъм, за мъст, за смърт…(Колко много прилича това на днешното българско общество?!) Единствено забранената любов между Рикардо и Амeлия им разрешава за един миг само да се докоснат…Сетне дългът ги разделя, за съжаление завинаги. Само те двамата и чистият и предан Оскар са в бели дрехи… (И днес, макар и много рядко се срещат чисти човеци).”- написа Росица Ранчева непосредствено след дългоочакваната, два пъти отлагана заради пандемията, премиера на „Бал с маски”.

На 22 октомври зрителите ще се насладят на изкуството на блестящи солисти в главните роли - в ролята на Рикардо гостува румънският тенор Адриан Думитру, който бе награден в тазгодишното издание на Международния конкурс за млади тенори „Гласът на Камен” със специалната награда участие в спектакъл на Държавна опера-Стара Загора.

В ролята на Амелия зрителите ще видят блестящото сопрано Йоана Железчева, а в ролята на Ренато гостува младият полски баритон Матеуш Михаловски – носител на първа награда от първия Международен конкурс за млади оперни певци „Стоян Попов” и когото българската публика познава от впечатляващото представяне на певеца в юбилейния спектакъл-бенефис на операта в цирка „Палячи” на неговия вокален педагог и ментор - световно признатият български тенор Калуди Калудов.

В ролята на Оскар ще дебютира Адриана Стефанова, а мистериозната Улрика ще бъде великолепното мецосопрано Даниела Дякова, която преди броени дни получи престижната международна награда „Никола Гюзелев”. Участват още солистите Христо Иванов, Александър Милев, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Костадин Якшев, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

Спектакъла на операта „Бал с маски” на 22 октомври ще дирижира австрийският диригент Дейвид Шлагер – победител на миналогодишното издание на Международния конкурс за оперни диригенти Blue Danube/Bela Bartok /Стара Загора 2023/.

Коментари към новината

Още новини от Култура