Новини от област Стара Загора и България

Радослав Рибарски: Заради бавенето на ПВУ Стара Загора остава без Център за лечение на инсулти

Радослав Рибарски: Заради бавенето на ПВУ Стара Загора остава без Център за лечение на инсулти
Съдържание от Коалиция ПП-ДБ Съдържание от Коалиция ПП-ДБ

Кандидатите за депутати от ПП-ДБ представиха идеите си за реформа в здравеопазването и образованието на среща с избиратели

Неформална среща с граждани в залата на Регионалния исторически музей проведоха кандидатите за народни представители от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Водачът на листата Радослав Рибарски, доктор Бончо Григоров и архитект Явор Янулов поставиха акцента на дискусията върху ценностите, които стоят в основата на устойчивия растеж – качествено здравеопазване и образование и подкрепа на личностното развитие.

Зам.-председателят на енергийната комисия в досегашния 50-ти парламент Радослав Рибарски подчерта, че на тази среща няма да се говори за енергетика, въпреки, че тя остава в основата на икономическото състояние на старозагорски регион.

„Днес Националната здравноосигурителна каса вече разполага с над 10 милиарда лева и въпреки постоянните увеличения на бюджета ѝ, виждаме колко болна нация сме и как болниците все по-малко успяват да задоволят очакванията на хората за опазването на тяхното здраве. Да, няма да говорим за енергетика, но ще припомня, че Планът за възстановяване и устойчивост е онзи инструмент, който е определящ за качеството на здравеопазването в България и респективно в Старозагорски регион в следващите десетилетия. Планът ясно беше разписан за доста големи средства за здравеопазване. До 2026 година с пари по ПВУ в страната трябваше да се изградят 10 центъра за високотехнологично лечение на инсулти. Това са центрове, които предоставят възможност за „златния час“, в който може да бъде спасен човек с инсулт. Един такъв център трябваше да бъде изграден и в Стара Загора, но тези дни стана ясно, че това няма да се случи,“ подчерта Рибарски.

Причината е, че Европейската комисия започва да орязва предвидените средства, тъй като заради бавенето вече физически нямаме възможност да построим 10 центъра. Затова броят им вече е намален на 6.

„Три такива центъра ще има в София, за Южна България един такъв център ще има в Пловдив, а в Северна България - по един във Варна и в Плевен. В Стара Загора такъв център трябваше да бъде разкрит на територията на държавната болница „УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“, но това вече няма как да се случи. Това е прекия резултат от спъването на процедурата по приемането на корекциите по ПВУ“, посочи Радослав Рибарски.

Той изтъкна, че ПВУ се представя в Старозагорски регион по изключително подвеждащ начин – че целта му е да затвори комплакса „Марица Изток“. „А всъщност е точно обратното – планът дава възможност на комплекса да работи много по-дълго, отколкото ако не се възползваме от него“, убеден е Рибарски. Според него регионът тепърва ще усети негативния ефект от провалянето на реформите, които трябваше да се случат.

„В момента сме свидетели и на другия бойкот - с общинските проекти. Бяха разписани от правителството 1 млрд. и 700 млн. лв. В момента за регион Стара Загора са отпуснати едва около 200 млн. лв. Във всяка една община имаше поне по 30 - 40 проекта, повечето от които остават нереализирани по тази причина,“ каза Рибарски.

За архитект Явор Янулов основният проблем в държавата е системата на правораздаване, тъй като в него е корена на всички останали системи. „Когато не може да се създаде усещане за справедливост, страдат и всички останали системи - включително здравеопазването. ПП-ДБ опита да предложи закон, който задължаваше частните болници, също като държавните, да правят обществени поръчки, но законът беше отхвърлен. Тази практика е много порочна, тъй като частните болници ползват същия обществен ресурс като държавните, но нямат ангажимента да правят обществени поръчки. Това се превръща в законен начин за източване на Здравната каса. Всяка година нейният бюджет се увеличава, но здравеопазването не се променя.

Друг проблем е с лекарствата, които се изнасят на вторичния пазар. И двата проблема опират до системата на правораздаване в България. Така колкото и пари да наливаме в здравеопазването, от тях няма ефект - те просто изчезват“, подчерта арх. Янулов.

Шестият в листата е доктор Бончо Григоров, който представи в дълбочина програмата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ за реформа на българското здравеопазване.

„Ние сме на 2 място по брой легла и на 7-мо място по брой лекари на глава от населението в Европа.  Човек може да си помисли, че здравеопазването ни процъфтява при подобна статистика, но всъщност това никак не е така. Имаме добра лекарска помощ, но тя не е достъпна до всички населени места.

За да достигнем нивата на ЕС, от ПП-ДБ са набелязали конкретни мерки за здравеопазването, за и лечението на българите и в подкрепа на образованието и младите семейства.

- да се разшири заплащането на лекарствата и лечението по Здравна каса.

- подкрепа за донорството и трансплантациите

- нов модел на финансиране на клиничните пътеки, които да разграничават парите за лекарства, за лекар, за медицинското изделие. Сега всичко е накуп и не е ясно за какво точно плаща пациентът. Затова ние предлагаме нов тип остойностяване на клиничните пътеки, които да разделят парите по тяхното предназначение.

- адекватно заплащане на медицинските кадри и подобряване на условията на труд

- профилактика на заболяванията и на репродуктивното здраве. Това е една от основните стъпки към преодоляване на демографската криза.

- подкрепа на младите семейства, които не чувстват сигурност, за покупка на първо жилище.

- подкрепа на майките да се върнат на работа.

- годишна помощ за образованието на всяко дете от 1 до 8 клас.

- качествено образование без необходимост от частни уроци – в Западна Европа термин „частни уроци“ не съществува.

- рестартиране на програмата „Стамболов“, която ще отпуска стипендии, но и ще задържа младите специалисти за поне 5 години в България, след като завършат.

Присъстващите в залата повдигнаха редица въпроси – защо обикновените хора трябва да доплащат, когато им се налага да се лекуват, защо физиотерапевтичните процедури са ограничени по линия на Здравната каса, как да се спре порочната практика на работодателите, които назначават хора без трудови договори или на минимална заплата. Дискусията продължи в неформална обстановка, а вместо довиждане, кандидатите за народни представители от ПП-ДБ подариха на всеки саксия с малко дръвче, което да посади и така да даде път на промяната към по-добро.

За кандидатите за народни представители на ПП-ДБ на изборите на 27 октомври гласувайте с бюлетина №26.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Още новини от Политика