Новини от област Стара Загора и България

Хванаха измамници, ужилили с такса за отпускане на бърз кредит на хора в нужда

Хванаха измамници, ужилили с такса за отпускане на бърз кредит на хора в нужда
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми трима души за измама на кандидати за бързи кредити през социалните мрежи. В.М., на 38 г., В.К., на 25 г. и С.С., на 37 г. публикували обяви в социалните мрежи за отпускане на кредити, включително за хора с лоша кредитна история. В действителност нито един от тримата измамници не се занимавал с кредитиране, нито пък имали разрешения да извършват такава дейност.

Жертвите им се свързвали с тях чрез съобщения в мобилни приложения. След това тримата обвиняеми изисквали от тях да изпратят лични си данни - имена, ЕГН, размер на кредита, който им е необходим, и срок за погасяване. Пострадалите получавали фотокопие на договор за кредит с исканите от тях параметри. В договора било записано, че са одобрени за заем и ще получат сумата, но трябвало да заплатят такса за разглеждане на документите в размер на 150 лева.

Част от измамените изпращали парите на посочени от тримата банкови сметки. На други от хванатите в измамната схема връщали договорите за кредит със спедиторска фирма с наложен платеж. След заплащането на таксата от 150 лева връзката с тримата прекъсвала.

По делото са извършени действия по разследването – претърсвания и изземвания, обиски, иззети са веществени доказателства, назначени експертизи и други.

Към момента са установени няколко пострадали лица, като точният брой на жертвите на престъпната дейност е в процес на изясняване.

Обвиняемите В.М. и В.К. са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Днес, 18 октомври 2024 г., Районна прокуратура – Стара Загора внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.  Обвиняемият СС. е с взета мярка за неотклонение „подписка“. 

Подробности по случая даде наблюдаващият прокурор Лъчезар Иванов.

Операцията е проведена на 15 октомври на територията на столицата.

 При последвалите процесуални действия в офис, на адреси и в автомобили, ползвани от задържаните, са намерени и иззети мобилни телефони, СИМ-карти, пластики, документи, дебитни карти, лаптопи, принтери и др. вещи, относими към разследваната престъпна дейност.

След доклад на материалите на Районната прокуратура в Стара Загора, същите са привлечени в качеството на обвиняеми. С постановление на наблюдаващия прокурор двама от тях са задържани за срок до 72 часа, а третият е с мярка „подписка“.

Работата по случая продължава под надзора на Районната прокуратура в Стара Загора.

Гл. инспектор Златка Падинкова акцентира хората да бъдат много внимателни, когато попаднат на атрактивни обяви в интернет за отпускане на потребителски кредити, да не се предоверяват, да не изпращат авансово пари и да не предоставят лични данни.

Районният прокурор Таня Димитрова съобщи, че Районна прокуратура-Стара Загора ръководи 117 производства, свързани с измами като разясни, че голяма част от тях са свързани с предлагане примамливи оферти в интернет чрез обяви от лица, които се представят за брокери, представители на банкови институции или че са продавачи на автомобил или други вещи и също призова хората да бъдат внимателни.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура – Стара Загора и МВР, в който участваха Таня Димитрова, районен прокурор на гр. Стара Загора, Лъчезар Иванов, прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора, Златка Падинкова, началник на сектор “Измами” при ГДНП, и гл. инспектор Димитър Паскалев, началник на сектор “Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР - Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред