Новини от област Стара Загора и България

Още един блок на ТЕЦ „Марица изток“ да бъде включен на регулирания пазар, поиска Драгомир Стойнев на среща със синдикалисти

Още един блок на ТЕЦ  Марица изток   да бъде включен на регулирания пазар, поиска Драгомир Стойнев на среща със синдикалисти
Съдържание от БСП - Обединена левица Съдържание от БСП - Обединена левица

Социалистите представиха Проект за Социален договор във въглищната индустрия

На регулираният пазар трябва да бъде включен още един блок на държавния ТЕЦ Марица – изток. Така на него ще работят общо три блока, след като по предложение на БСП, по-рано тази година, бяха включени два блока на ТЕЦ-а. Това каза на среща със синдикалисти в енергетиката Драгомир Стойнев, водач на листата на БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА в Старозагорско. Той има две последователни срещи с представители на миньорите от местните синдикални организации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. В тях участваха и Неделчо Маринов, областен председател на БСП Стара Загора и номер 2 в листата за изборите и инж. Искрен Искров, който е 9-ти в листата на БСП, както и председателят на БСП-Раднево и заместник-кмет на общината Красимир Куртев. Според Стойнев включването на трети блок на регулирания пазар ще даде глътка въздух на държавния ТЕЦ и мините. Стойнев определи като важна стъпка в тази посока продължаването на разговорите с правителството на Украйна за износ на електроенергия от България, които енергийното министерство започна отново по инициатива на БСП. „Дефицитът там се очертава между 4 и 6 гигавата енергия на час, а Европа е готова да финансира доставките, което е огромен шанс за нас – да произвеждаме и продаваме“, каза още Стойнев.

По време на срещите бе обсъден изготвеният от социалистите Проект за Социален договор във въглищната индустрия, който да се превърне в документ – рамка, в която да бъдат договорени условията за трансформацията на Комплекса Марица – изток. „БСП предлага след изборите всички парламентарно представени политически сили да започнат разговори по Социалния договор с миньорите и енергетиците и техните професионални организации и както е в Полша той да стане основата на политическо, синдикално и институционално съгласие върху конкретни параметри. От договореното в него ще следва и промяна на съответното законодателство и изготвяне на цялостна нормативна уредба“, каза Стойнев. Той вярва, че това е начинът да не се стигне до решения на парче чрез промяна на определени закони и отказ за промяна на други. Това ще предотврати и политическо „търгуване“ с миньорите, които да получат само частични отговори на исканията си.

От своя страна синдикалистите бяха категорични, че ще настояват след изборите решенията за въглищната енергетика, като част от националната и социалната сигурност, да бъдат приоритет номер едно и да се вземат в консенсус от всички политически сили.
Драгомир Стойнев потвърди готовността на социалистите да участват в разговори с всички партии и синдикални организации. Той смята, че категоричните искания на БСП за отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за домакинствата и за запазването на сегашната структура на Българския енергиен холдинг могат да срещнат разбирането не само на синдикатите, но и на политическите партии и те ще основа, а не пречка за диалога.

Желанието на БСП е да внесе стабилност и пълна прозрачност при изготвяне на Социалния договор. В проекта в графика на работа мините е определен времеви хоризонт до 2049 г., с ангажимент за осигуряване на плавен преход и недопускане на внезапни затваряния.
Разгледана е и социалната защита за работниците, като тя включва не само миньорите, но и заетите в държавния ТЕЦ 2. В рамките на прехода, според проекта на БСП трябва да се гарантира непрекъснатост на заетостта. Всички работници, наети към 1 януари 2020 г., имат право да запазят работата си до пенсиониране.

Тази разпоредба осигурява сигурността им по време на поетапното закриване на мини. Проектът въвежда и предпенсионен отпуск като право да го ползват имат работници, които наближават пенсиониране и чиито работни места са засегнати от закриване на мини. По време на този отпуск те ще получават 80% от заплатата си в рамките на 5-годишен период, докато достигнат официалната пенсионна възраст. При съкращение, работници, които не отговарят на условията за пред пенсионен отпуск имат право на еднократно обезщетение при съкращение между 60 000 и 80 000 лв.

За заетите в частните ТЕЦ-ве се предлага механизъм за диалог между частните инвеститори и държавата като гарант за трудовите и социални права на заетите там. Целта е да бъдат постигнати справедливи условия за предсрочно пенсиониране и справедливи нива на обезщетения при прекратяване на трудова заетост, близки до тези на държавните предприятия. Всички засегнати, работещи в частите ТЕЦ-ове имат право и да се включат в Програмите за преквалификация.

В рамката за Социален договор, БСП предлага създаване на Свободни икономически зони във въглищните региони. Преобразуването им в зони, освободени от данъци за 7 години, цели привличане на инвестиции и укрепване и модернизиране на европейското индустриално производство чрез иновации и нови технологии.

Именно Програмите за преквалификация трябва да отговарят на новите перспективи за заетост и да са конкретно свързани с тях. Договорът, формулиран от БСП, акцентира върху развитието и внедряването на чисти технологии за екологично устойчив преход в следващата си точка. В него е взет предвид финансовия ангажимент на за осигуряване на близо 4 милиарда евро от ЕК за инвестиции в технологии като газификация на въглища, улавяне и съхранение на въглерод.

Проектът предвижда създаване на Фонд за трансформация на Маришкия басейн. Предложено е неговият начален капитал да бъде в обем от 500 милиона лв., с гаранции за допълнителни 600 милиона лв. Целта му е да се координира преустройството на минните обекти и да стимулира икономическото развитие в региона, осигурявайки разнообразна и устойчива икономическа база. Подобни Фондове ще има и за останалите засегнати райони. Финансирането за тази инициатива ще идва основно от Фонда за справедлив преход на ЕС, който подкрепя региони, изправени пред значителни предизвикателства поради прехода към климатична неутралност.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари към новината

Още новини от Политика