Новини от област Стара Загора и България

БЕХ ще внесе 280 млн. лева дивидент за 2023 г. в държавния бюджет

74 17/10/2024 14:23 Икономика Финанси
БЕХ ще внесе 280 млн. лева дивидент за 2023 г. в държавния бюджет
Divident.€U Divident.€U

В държавния бюджет ще постъпят 280 млн. лв. дивидент от Българския енергиен холдинг (БЕХ), след като в началото на октомври Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от 29 март да забрани на министъра на енергетиката да разпредели 425 млн. лв. дивидент от БЕХ за финансовата 2023 г.

Тогава КС посочи, че очакваният дивидент в полза на държавата е в размер на 425 млн. лв., който се формира от разликата между реализираната 1.225 млрд. лв. печалба за 2023 г. след данъчното облагане и внесения от БЕХ авансово през 2023 г. по разпореждане на тогавашното правителство дивидент в размер на 800 млн. лв.

Разминаването в сумата идва от по-ниската печалба на БЕХ за миналата година, която е отчетена от енергийния холдинг, съобщават от Министерство на финвансите.
Причината депутатите да гласуват БЕХ да не внася дивиденти в хазната е влошеното финансово състояние на държавната енергетика.

При дебатите в пленарната зала депутатите от ПП-ДБ бяха против предложението с мотива, че парламентът не може да определя политиката на търговски компании.
Срокът за внасяне на дивидента изтече през май, посочват още от Министерския съвет. По тази причина ще бъде определена нова дата, в която от БЕХ да се съобразят с решението на правителството.

В годишния отчет на енергийния холдинг се вижда, че печалбата преди данъци, такси и амортизации (EBITDA) за 2023 година намалява с 16,4% и достига 843,2 млн. лева. В документа от компанията отчитат, че предвидената реформа за отделяне на "Булгартрансгаз" и "Електроенергийния системен оператор" от структурата крие рисково за допълнително намаляване на приходите от дивиденти и това ще се отрази на бъдещите финансови резултати на холдинга.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика