Новини от област Стара Загора и България

Въвеждат нова система за оценяване на строителните продукти

Въвеждат нова система за оценяване на строителните продукти
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Предстои да се въведе новата система за оценяване на строителните продукти 3+. При тази система се предвижда признато от Европейската комисия нотифицирано лице да извърши първоначална проверка на мястото на производство и да валидира изчисленията за екологична устойчивост, извършени от производителя.

Във връзка с промените в Тааструп, Дания се проведе работна среща на хоризонталната секторна група „Екологична устойчивост“ (GNB-CPR SH03 „Environmental Sustainability“) на Нотифицираните лица за строителни продукти съгласно Регламент (ЕС) No. 305/2011.
В срещата взеха участие специалистите на ЦИЕС – Стара Загора - инж. Румяна Господинова, ръководител отдел „Оценяване на строителни продукти“ и инж. Христина Ангелова, Ръководител на Лабораторията за изпитване на строителни продукти към ЦИЕС ЕООД.
Във връзка с оценката на жизнения цикъл (LCA) на даден строителен продукт Европейската комисия ще предостави безвъзмездно публичен специализиран софтуер, посредством който всички заинтересовани лица (производители, нотифицираните лица и други) ще могат да извършват LCA на строителен продукт, обхванат от хармонизираните европейски правила за пускане му на пазара, съобщи за Divident.EU инж. Благовеста Шинева , управител на ЦИЕС ЕООД.

Във връзка с новите изисквания Център за изпитване и европейска сертификация - Стара Загора стартира нова дейност – разработване на екологични продуктови декларации /EPD/ за клиентите, производители на строителни и други продукти.
ЦИЕС прави оценка на жизнения цикъл на произведените от клиента продукти / LCA/, която дава възможност да се оцени екологичното представяне на продукта.
Старозагорската компания е готова да отговори на новите изисквания и вече е направила инвестиция в нов софтуер.

Екологичната продуктова декларация предоставя независимо, проверено, прозрачно обобщение на въздействието върху околната среда на продукта през целия му период, изчислено чрез оценка на жизнения цикъл или LCA.
С тази услуга, старозагорската компания отговаря на новите изисквания във връзка с намаляване на вредните емисии, на въглеродния отпечатък на продуктите и развитието на кръговата икономика.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство