Новини от област Стара Загора и България

Очният специалист доц. д-р Димитър Джелебов е "Лекар на 2024 година" в област Стара Загора

Очният специалист доц. д-р Димитър Джелебов е Лекар на 2024 година в област Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Офталмологът доц. д-р Димитър Джелебов е носителят на високото отличие на Регионалната колегия на Български лекарски съюз в Стара Загора "Лекар на годината за 2024 година". Наградата му беше връчена тази вечер на официална церемония в зала "Христо Танев" на Парк-Хотел "Стара Загора.

Отличието беше връчено на доц. Джелебов от новия председател на колегията д-р Елена Стайкова. "Аз лично бях изумена от факта, че той се е докосвал до 50 000 очи досега. Благодарни сме за всичко, което сте направил досега за своите многобройни пациенти, както и че сте част от Районната колегия на БЛС", каза д-р Стайкова.

"Това признание е силен стимул да продалжа да давам най-доброто от себе си в името на нашата професия. Това е награда и за всички колеги, които работят всеотдайно в Стара Загора - техният професионализъм и отдаденост са ми били винаги незаменими в работата.  Затова това постижение е и на всички, които присъстват в тази зала. Вие всеки ден доказвате, че работата ни има значение и с нея променяме живота на хората към добро", каза доц. Димитър Джелебов, който получи най-силните аплодисменти.

"Тази награда в същото време е символ и на отговорността, която носим като лекари и за отговорността, която носим към младите колеги. Защото в лекарската професия никога не трябва да спираме да се учим, да се развиваме и вървим напред", каза още д-р Джелебов. 

Доц. д-р Димитър Джелебов

Той е завършил е медицина в Стара Загора през 1991 година, придобива специалност по очни болести през 1997 и постепенно се утвърждава като един от най-търсените специалисти по очни болести от пациенти от цялата страна.
С изключителен успех работи в катаракталната и витреоретиналната хирургия, хирургия на преден и заден сегмент и на клепачи. Изследовател е в клинични изпитвания на очни препарати, член е на Българската асоциация за клинични проучвания и съавтор на 4 учебника и ръководства по очни болести и на няколко книги за очното здраве. Основател е на МЦ “Верея” в Стара Загора и на множество очни цетрове в Югоизточна България. Негови ученици-лекари помагат на пациенти в цялата страна, а има и такива, които работят успешно в чужбина.

И тази година наградите "Лекар на 2024 година" в Стара Загора бяха разпределени общо в 5 категории. Голямата награда - Лекар на годината и още - дългогодишна дейност в областта на медицината; иновации; утвърден специалист; млад лекар - ти си нашето бъдеще.
В категория "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос за развитието на специалността" наградата беше присъдена на детският ендокринолог и педиатър д-р Рени Колева.

Д-р Рени Колева

Тя завършва медицина в Пловдив в края на 80-те. Специалист е по детски болести, а втората й специалност е детска ендокринология и болести на обмяната. Национално признат координатор е в неонаталния скрининг. Лекар е на българския национален отбор по футбол за хора с диабет. Лектор е по ендокринни и редки болести. Печели множество престижни отличия, сред които и първа награда за клиничен случай на Конференцията по редки болести през 2023 година.

В категорията"Принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники" наградата получи цял екип специалисти от УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович". Преди няколко месеца те успяха да възстановят отрязан със сабя крайник на млад мъж от Раднево. Спешно в Старозагорската болница се събират два екипа – ортопеди и съдови хирурзи. Особена заслуга имат и анестезиолозите, и специалистите по спешна медицина.

Награденият екип специалисти от УМБАЛ Проф. д-р Ст. Киркович

След спасителната операция са направени и няколко възстановителни. Включени в този лечебен процес са д- р Христо Абрашев, доц. д-р Недко Димитров, доц. д-р Бисер Макелов, д-р Димитър Христов, д-р Йовка Иванова, д-р Стефан Митроев, д-р Давид Ефремов. От анестезиолозите - д-р Димитър Костадинов, д-р Христо Вълев, д-р Румяна Вълева, д-р Пламен Иванов.

В категорията "Утвърден специалист в областта си с изключителен принос и признание от колегите" отличието беше връчено на д-р Христо Димитров. Той започва своята кариера в Дом за медико-социални грижи за деца в Стара Загора. От 2011 година до момента работи в ЦСМП в Стара Загора, където трупа опит в диагностиката и лечението на спешните състояния.

Д-р Христо Димитров - ЦСМП Стара Загора

Удостоен е за висок професионализъм и адекватни действия при пациент с животозастрашаващо състояние. През 2024 година е получил грамота за екип проявил висок професионализъм и бързи, адекватни действия при пациент със животозастрашаващо състояние. Винаги е следвал принципа за “златния час” в спешната медицина.

Отличието "Ти си нашето бъдеще"– награда за младите медицински надежди на България, беше връчено на д-р Ванеса Хаджиева. Тя завършва Медицина в ТУ с отличен успех само преди 4 години. Веднага започва работа в отделението по нервни болести МБАЛ "Д-р Христо Стамболски".

Д-р Ванеса Хаджиева

Д-р Хаджиева е сред първите лекари, които се включват в борбата с Ковид 19 на първа линия. Към настоящия момент й предстои дипломиране по специалността "Здравен мениджмънт", а също така вече е асистент и докторант в катедра "Анатомия, хистология и емрбиология" в МФ на ТУ.

През октомври 2023 година се навършиха 20 години от основаването на престижното отличие "Лекар на годината". Оттогава на 19 октомври - Деня на българския лекар БЛС връчва награди за принос в медицината.

Коментари към новината

Още новини от Здраве