Новини от област Стара Загора и България

От 1 октомври стартира автоматичното таксуване в градския транспорт на Стара Загора

От 1 октомври стартира автоматичното таксуване в градския транспорт на Стара Загора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

От 1 октомври в Стара Загора ще започне да работи новата автоматична система за таксуване на пътниците по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора – II фаза“.

От тази дата ще влязат в действие 77-те мобилни автомати за продажба на билети, които са отдавна са монтирани тролейбусите и автобусите от градския транспорт на Стара Загора, но досега стояха в режим на готовност. Автоматите са снабдени със 7 инчови, чувствителни на допир (touch) екрани, чрез които пътуващият избира тарифа и закупуване на билет. Настроени са да приемат български монети с номинал от 10 ст., 20 ст., 50 ст., 1 лв. и 2 лв. Устройствата не връщат ресто.

На 10 спирки в града са монтирани билетни машини, от които гражданите ще могат сами да си закупуват билети и да презареждат електронните си карти.

Три са пунктовете за издаване или активиране на билети, които също ще заработят от 1 октомври. Те се намират на бул. „Патриарх Евтимий“ № 81, бул. "Руски" № 1 и в кв. "Железник", ул. Загорка №1. В тях гражданите ще могат да си закупуват и презареждат карти за пътуване.

Новата автоматична система ще предлага 3 вида електронни безконтактни карти. Гражданите ще могат да избират между персонални, неперсонални и нискостойностни предплатени карти.

При персоналните картите върху пластиката ще бъде отпечатвано името и снимката на притежателя на картата. Неперсонализираните карти няма да имат снимка и име и ще могат да се зареждат периодично с избран от собственика им продукт. Третият вид карти са нискостойностните. Те ще позволяват осъществяване на определен брой предплатени пътувания в обществения транспорт.

За пътниците, ползващи отстъпки при пътуване в градския транспорт, като пенсионери, ученици, студенти и други социални групи, електронните карти ще са персонални - със снимка на ползвателя им. Те ще бъдат издавани единствено в трите билетни центъра.

Гражданите и гостите на града вече могат да си закупят билет или пакет от билети за пътуване и чрез мобилното приложение „Градски транспорт Стара Загора“. Електронният билет има времетраене 60 минути и позволява прехвърлянето от една градска линия на друга.

Веднага след качване в превозното средство пътникът трябва да валидира своята карта или билет за пътуване. Това ще се извършва чрез доближаване на съответния превозен документ до мястото на четеца на някои от валидаторите, с които са оборудвани автобусите и тролейбусите. Щом бъде отчетена регистрацията на монитора на устройството се изписва часа на използване.

Зам.-кметът Йордан Николов припомни, че със закупуване на абонаментните електронните карти стойността на пътуването ще бъде по-ниско от 1 лев. Например, ако се закупи абонаментна електронна карта за една градска линия за 30 пътувания в рамките на месец ще бъде с цена 24 лева, т.е. 80 стотинки на пътуване.

„Електронната система за таксуване представлява технологичен модел, който предлага гъвкавост и управление в реално време. То напомня банковите профили или акаунти, чрез които се създава персонален индификационен код, съхраняващ базата данни на потребителя“, обясни Борислав Горов, представител на фирма „Телелинк“. „Това дава предимство, защото дори физически картата за транспорт да липсва, то акаунтът пази всичко необходимо“, подчерта той.

По план автоматичната система за издаване на билети и карти трябваше да стартира още в началото на пролетта, но пускането й беше отложено заради кризата с новия коронавирус.

Коментари към новината

Още новини от Общество