Новини от област Стара Загора и България

С „Копелия” Старозагорската опера открива своя нов балетен сезон

158 16/10/2024 11:32 Култура Сцени
С  Копелия” Старозагорската опера открива своя нов балетен сезон
Divident.€U Divident.€U

Новият балетен сезон за Държавна опера-Стара Загора се открива с предпремиерата на балета „Копелия” от Лео Делиб - на 19 октомври от 19.00 часа. Автор на костюмите и декорите е големият приятел на Старозагорска опера Салваторе Руссо. Хореограф на постановката е световно признатият балетен артист и дъгогодишен премиер солист на балета на Римската опера Луиджи Мартелета. В спектакъла на балета „Копелия” на 19 октомври зрителите ще видят в ролята на Сванилда примабалерината Анелия Димитрова, в ролята на Франц ще танцува Фиорди Лоха, а в ролята на Копелиус – Калин Любенов. Участва цялата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера с художествен ръководител примабалерината, хореограф и педагог Силвия Томова.

Музиката на балета „Копелия, или момичето с емайловите очи” е дело на френския композитор Лео Делиб (1836–1891 г.). Премиерата има голям успех на сцената на парижката „Гранд опера” /25 май 1870 г./ в присъствието на Император Наполеон Трети. От тази дата до ден днешен „Копелия” неизменно присъства в репертоара на балетните трупи по цял свят.

У нас „Копелия” е първият самостоятелен балет, поставен на сцената на Народния театър. Затова датата на премиерата, 22 февруари 1928 г., се счита за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство.
„Копелия” има две премиерни постановки в Стара Загора – първата се състои на 15 януари 1951 г. с балетмайстор Анна Воробьова, диригент Симеон Фетваджиев, режисьор-консултант Мишо Хаджимишев, художник Петър Русков. Следва премиера 20 години по-късно: на 9 декември 1971 г., хореография и постановка Димитър Ценов, диригент Веселин Ненов, Художник Любомир Цакев-гост. Любопитно е, че в сезон 1971/1972 г. на Държавна опера-Стара Загора, на 25 и 26 декември 1971 г. в „Копелия” гостуват световноизвестните кубински артисти Лойпа Араухо в ролята на Сванилда и Азари Плисецки в ролята на Франц – плакатът от гостуването им, снимки и програми от двата спектакъла се съхраняват в Архива на Операта със завеждащ д-р Ема Жунич.

„Копелия“ (на френски: Coppélia), пълно заглавие „Копелия или момичето с емайловите очи“, e комичен балет с оригинално либрето по разказа на Е. Т. А. Хофман, написано от Шарл Нюитер и Артюр Сен-Леон , който създава и първата хореография. Сюжетът разказва за любовта на Франц към Копелия, непознатото момиче, което всяка сутрин излиза на балкона в къщата на странния доктор Копелиус. Момичето е всъщност механична кукла с човешки размери, която може да се движи и да танцува. Докторът замисля чрез магия да вземе душата на момчето, за да превърне Копелия в живо същество, но годеницата на Франц Сванилда и приятелките й, успяват да попречат на дяволския му план.

Премиерните спектакли на великолепната класическа постановка на балета „Копелия” на Държавна опера-Стара Загора ще се състоят на 29 и 30 ноември 2024 г. и са включени в програмата на 54-то издание на Фестивала на Оперното и балетно изкуство /21 ноември - 4 декември 2024г./. Спектаклите се посвещават на 125 години от рождението на първосъздателя на българския балет Анастас Петров. „Копелия” е събитието, с което Старозагорската опера ще отбележи още една вълнуваща годишнина – 60 години отдадени на операта и балета на големия италиански художник Салваторе Русо, който е посветил повече от 25 години от своя творчески път и на българското оперно и балетно изкуство.

/рисунки на костюми от Салваторе Русо и афиши на ДО-Стара Загора/

Коментари към новината

Още новини от Култура