Новини от област Стара Загора и България

Изграждат завод за рециклиране на соларни панели за 200 млн. лева в Стара Загора

557 15/10/2024 14:58 Икономика Бизнес
Изграждат завод за рециклиране на соларни панели за 200 млн. лева в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Инвеститорът е купил 205 дка земя в Индустриална зона Еленино

Ръководството на Индустриална зона „ Загоре“ е подписало днес договор с нов инвеститор, който възнамерява да строи в старозагорската индустриална зона в Еленино. Инвестиционният план включва изграждане на завод за рециклиране на соларни панели за 200 млн. лева.
Инвеститорът е купил 205 дка земя, съобщи за Divident.EU Стефан Шоселов- председател на Съвета на директорите на Индустриална зона „Загоре“.

Изследване, публикувано в Rystad Energy, прогнозира, че рециклируемите материали от слънчеви фотоволтаични панели, достигащи края на живота си, ще струват повече от 2,7 милиарда щатски долара през 2030 г.
По отношение на необходимостта от рециклиране на слънчеви фотоволтаици, текущите очаквания са, че отпадъците от слънчеви фотоволтаици ще нараснат до 27 милиона тона всяка година до 2040 г.

Това е вторият мащабен инвеститор в старозагорската зона Еленино, чиято дейност е свързана със соларните панели .
Само преди дни първият голям инвеститор в същата зона – „Смарт Солар Технолоджис“ АД получи сертификат за приоритетен инвестиционен проект за изграждане на „Завод за производство на соларни панели и клетки“ в Индустриална зона Еленино.
Инвестицията на компанията е 240 млн. лева и се предвиждат 812 нови работни места.

Двата завода ще бъдат един до друг. Възможно е да се получи синергия между двамата производители, които работят в една и съща област, коментира Шоселов.
Стара Загора получи 14 млн. лева по ПВУ за изграждане на инфраструктура в Индустриален парк – Еленино.

С тези 14 млн. лева ще се изгради водопровод и канализация от кръговото на „Новотехпром“ до терена на старата индустриална зона. По пътя ще бъдат захранени всички останали парцели от индустриалната зона. В проекта е включена и пълна рехабилитация на пътя.
От общо 600 дка в зона Еленино до този момент са продадени около 350 дка.

На следващ етап Община Стара Загора предвижда да превърне в индустриална зона бившето летище на Стара Загора. Там ще има възможност да се предложат добри опции на големите инвеститори, които проявяват интерес към региона.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика