Новини от област Стара Загора и България

Прожектират предпремиерно новия филм "Сватба" за Деня на будителите в Стара Загора

283 15/10/2024 13:28 Култура Сцени
Прожектират предпремиерно новия филм Сватба за Деня на будителите в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Ексклузивната прожекция е подарък от продуцента и режисьор на филма Маги Ралчева и Община Стара Загора за учители, интелектуалци и общественици

Градът на липите ще отбележи Деня на будителите с ексклузивна предпремиерна прожекция на „Сватба“. Филмът, по разказа „Сватба“ на Николай Хайтов, се радва на изключителна обратна връзка от зрителите, които имаха възможността да го гледат преди официалното тръгване на филма по кината на 8 ноември. Киномани, журналисти и критици са обнадеждени, че се задава добър сезон за българското кино.

Филмът на Магдалена Ралчева спечели една от най-ценните награди на тазгодишното издание на „Златна роза“ – Наградата на критиката, която оцени високо качествата на новия български игрален филм. Наследникът на Хайтов, Здравец Хайтов, определи филма като още една перла в киноогърлицата на филмите, заснети по произведения на баща му.

Продуцентът е режисьор на филма Магдалена Ралчева

Поради огромния интерес към филма, кинокомплексът Cineland ще отвори седем зали за официалната премиера на „Сватба“ на 7 ноември в София. На 10 ноември ще се проведе бъргаската премиера на филма, която ще се състои в Културен дом „НХК“ от 18:00 часа.

Първи в страната ще видят „Сватба“ учители, общественици и интелектуалци от Града на липите, тъй като община Стара Загора е решила да отбележи Деня на будителите с ексклузивна предпремиерна прожекция на 29 октомври.

Този жест към старозагорската публика не е случаен. Режисьорът на филма, Магдалена Ралчева, е родом от Стара Загора и е носител на наградата „Будител на годината“ за 2023 година. Нейният принос към културния живот на града е значим, тъй като от години организира Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“.

По случай представянето на филма „Сватба“, продуцентският екип организира инициатива в подкрепа на българското кино. Всеки зрител, който закупи билет за български филм в киноверигата Cineland в периода от 17 октомври до 8 ноември, ще получи скреч карта на филма „Сватба“ и възможността да спечели сред 500 награди. Специално за феновете, дни преди премиерата на „Сватба“, организаторите представят втори плакат на филма с невероятната Ралица Стоянова в образа на Хатѐ.

Коментари към новината

Още новини от Култура