Новини от област Стара Загора и България

Инж. Станимир Христов: Успешните ни ВиК проекти в Стара Загора и Казанлък откриват нови хоризонти пред ЕЛ КОНТРОЛ

1523 14/10/2024 16:43 Икономика Бизнес
Инж. Станимир Христов
Инж. Станимир Христов: Успешните ни ВиК проекти в Стара Загора и Казанлък откриват нови хоризонти пред ЕЛ КОНТРОЛ
Divident.€U Divident.€U

Инж. Станимир Христов е роден през 1982 година в Стара Загора. Завършил е ПГЕТ „Г. С. Раковски“ – Стара Загора и Технически университет – София, с квалификация магистър-електроинженер, специалност Електроенергетика и електрообзавеждане. От 2005 година е Ръководител проекти, а от 2023 година – управител на „ЕЛ КОНТРОЛ“ ООД. Наследник е на Нягол Христов – основател на компанията.
ЕЛ КОНТРОЛ работи в сектор енергийно строителство и бе удостоена от строителния бранш с голямата награда „Строител на годината – 2023“ за област Стара Загора.

Тази година фирмата отбелязва 25-та годишнина от създаването си, както и 20-годишно партньорство със световния производител Siemens.

- Инж. Христов, работите активно във водния сектор. Какво представляват реализираните проекти на ЕЛ КОНТРОЛ в тази област?
- Имаме реализирани вече няколко успешни проекта в сектор ВиК. Първият от тях включва проектиране, доставка и монтаж на два броя честотни преобразуватели средно напрежение в помпена станция „Ягода“, която осигурява основното водоподаване на град Стара Загора. Това е един от пилотните проекти в България за внедряване на честотни инвертори средно напрежение във водния сектор, при това много успешен. Като доказателство ще спомена, че инвестицията на крайния клиент се е възвърнала за по-малко от две години, на база реални икономии от разходи за електроенергия и косвени икономии от разходи за ремонт на двигателите. Монтираните честотни регулатори са тип ACS580 MV, произведени от АВВ. Драстично са намалели и авариите във водозахранването на града, отново благодарение на този проект.

Честотни преобразуватели средно напрежение в помпена станция Ягода

Модернизацията на помпена станция Казанлък е друг проект във водния сектор, който предстои да финализираме този месец. ЕЛ КОНТРОЛ изпълнява всички дейности – от идейното проектно решение, до въвеждане на помпената станция в експлоатация. В обема от дейности влиза подмяна на уредбите средно и ниско напрежение, като именно за този проект бе инсталирана и вече работи първата произведена от ЕЛ КОНТРОЛ разпределителна уредба 0,4 kV, с типово изпитани табла SIVACON S8, по лиценз на Siemens. За цялостно преоборудване на помпената станция изпълнихме още монтаж на нови силови трансформатори и помпени агрегати, направихме пълен строителен ремонт и обновихме цялата технологична част. Инсталирахме честотни инвертори ACQ580-01, производство на АВВ. Изпълнихме доставка и конфигурация на релейни защити, разработихме и внедрихме технологична и енергийна SCADA система на Siemens.

Модернизацията на помпена станция Казанлък

- Разкажете повече за SCADA системите, които изграждате?
- Освен системата за управление на помпена станция „Казанлък“, за която споменах, през последните години сме реализирали още няколко SCADA системи. Една от тях е разработена за възстановяване функционалността на трансформаторно поле 110/20 kV в подстанция „Плама“ – Плевен.

Друга SCADA система изпълнихме за повишаваща подстанция 33/110 kV към фотоволтаична централа 80MW „Хаджидимитрово“ в обл. Ямбол. В главна разпределителна подстанция към индустриален парк „Балкан“, Ловеч изградихме система за автоматизирано управление (САУП), която осигурява предаване на данни в реално време към две операторски станции, както и сигнализация на първичните съоръжения към териториално диспечерско управление. В момента изпълняваме SCADA в повишаваща подстанция в град Първомай, отново към ФЕЦ.

Модернизацията на помпена станция Казанлък

Екипът ни се развива усилено в тази посока и имаме възложени договори за изграждане на още няколко системи за управление. Също така, изграждаме системи за енергиен мениджмънт (EMS).

- Наскоро ЕЛ КОНТРОЛ получи отличие заради дългогодишното си партньорство с немския концерн Siemens. Бихте ли разказали повече за това партньорство?
- Едно признание за нашата задълбочена работа със Siemens и за мащаба на бизнес отношенията ни от 2019 година насам, е отличието, с което бяхме удостоени преди броени дни, на годишната партньорска среща, която тази година се проведе в Албена. Там ни бе дадена възможността да презентираме ЕЛ КОНТРОЛ пред близо 170 представители на 21 компании от Европа и Азия. А кулминацията бе наградата за най-широко разпространение на продукти от портфолиото Електрификация и Автоматизация на Siemens, със значителен принос в регионите Централна и Източна Европа и Централна Азия. Отличието ни бе присъдено от три дружества на световния производител – тези от Австрия, Германия и България.

Отличието от SIEMENS

- В новата база, която строите, също ще има производство по лиценз на Siemens. Какво ще произвеждате?
- В новата база ще се помещава производството на типово-тествани електрически табла SIVACON S8, по лиценз на Siemens. Наскоро получихме и сертификата за технологично партньорство, който валидира този лиценз. Също така, въведохме в експлоатация първата произведена от ЕЛ КОНТРОЛ система за електроразпределение, с табла SIVACON S8.
Ще извършваме също доокомплектоване на въздушно-изолирани уредби средно напрежение NXAIR. За тази дейност имаме друго сключено споразумение със Siemens – като техен VAR партньор (Value Added Reseller).

Със задоволство мога да спомена, че имаме още три други активни партньорства с немския концерн – първото е търговско, за продажба на стоки с марката Siemens. Това е най-отдавнашното ни партньорство, което поддържаме валидно още от 2004 година. Наред с това ЕЛ КОНТРОЛ е инженерингов партньор за сервизиране на честотни задвижвания ниско напрежение, от сериите SINAMICS и MICROMASTER на Siemens. Друго сключено партньорство е Approved Partner, по силата на което извършваме конфигурация, настройка и монтаж на релейни защити REYROLLE, SIPROTEC и изграждаме СКАДА системи за управление от серията SICAM.

- Кои са най-важните задачи, които стоят пред Вас като управител на ЕЛ КОНТРОЛ?
- Продължаваме да работим по изпълнение на проекти във водния сектор и да налагаме името на ЕЛ КОНТРОЛ като доверен партньор за В и К операторите.
В нефтопреработвателната индустрия предстои реализиране на цялостен ремонт – проектиране, доставка и монтаж на нова въздушно-изолирана електрическа уредба средно напрежение NXAIR, по силата на последния ни лиценз от Siemens.
Усилено работим по изграждането на новата ни производствена база, продължаваме развитието на партньорствата ни със Siemens и с други световни производители като ABB и Danfos.

Коментари към новината

Още новини от Икономика