Новини от област Стара Загора и България

Радослав Рибарски, ПП-ДБ: Доброто бъдеще на комплекса „Марица Изток“ е свързано с инвестиции (ВИДЕО)

Съдържание от Коалиция ПП-ДБ Съдържание от Коалиция ПП-ДБ

„Очакваме на предстоящите парламентарни избори на 27 октомври да гласуват повече хора. За да се развива политическата система, е необходимо да се чуе гласа на хората. Техният ангажимент в тези избори води до това партиите да представят и да изпращат в Народното събрание най-кадърните си хора“. Това казва водачът на листата на „ПП –ДБ“ в Стара Загора Радослав Рибарски в предизборен подкаст.

„ПП - ДБ“ са доказали, че умеят да се справят в трудни ситуации и вече два пъти успяват въпреки заложените препятствия да съставят правителство, посочва още той. „В основата на очакванията ни за по-нататъшната работа в НС и в политическия живот на страната е да се случи най-накрая антикорупционната реформа в България. Това е темата на темите за ПП-ДБ, подчертава Рибарски.

На въпрос - склонна ли е коалицията да направи компромиси в името на това България да има редовно правителство, водачът на листата на ПП - ДБ в Стара Загора посочва, че компромиси могат да се правят само с ясното съзнание, че те трябва да доведат до необходимия резултат в името на бъдещето на България.

„Очакваме другите партии да осъзнаят пред какво е изправена България и да вървим напред“, допълва той.

„Второто плащане по ПВУ беше заложено в бюджета за миналата година. Тези средства трябваше вече да дават резултат. Тези пари най-вероятно няма да бъдат усвоени и през тази година, което означава, че капиталовите разходи ще бъдат изцяло за сметка на бюджетни приходи. Не можем да си позволяваме да разчитаме само на бюджетни средства, когато имаме достъп до европейски пари. Това лишава страната от по-мащабна капиталова програма“, категоричен е водачът на ПП-ДБ. Той напомня в интервюто, че общинските проекти бяха гласувани в бюджетната програма н България именно благодарение на ПП-ДБ.

„Въпреки, че бяха отделени 1,7 млрд. лева за общините тази година, до момента са изразходвани едва 180 млн. лева. Редица проекти не стартират, редица общини нямат проектна готовност. Днес е възможно министерство на финансите да забавя тези плащания, за да изпълни бюджета“, смята Рибарски.

„Трябваше да има дебат по точката, свързана с необходимите промени по ПВУ в последния ден на 50-ото Народно събрание. Липсата на такъв дебат доведе до избуяване на страховете на хората“, посочва Рибарски, който беше и зам.-председател на Комисията по енергетика. „Трябваше да се обсъди кой какво го притеснява в пътната карта - самата тя не е огромен документ. Пътната карта дава прогнозни резултати, получени на базата на симулация, на основата на развитието на българската енергетика и на съседните държави. Очаква се през следващите години 1600 гигавата да са налични и да работят на лигнитни въглища, пише в нея. Опасенията ни са, че ако държавните предприятия „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ 2 сега не се възползват от европейските пари, няма да имат възможност да плащат на хората си и да продължат напред“, казва Рибарски. Страхът на хората елиминира възможността централите да се възползват от тези средства, казва Радослав Рибарски и допълва, че вижда развитието на българската въглищна енергетика за в бъдеще на основата на инвестициите.

„Огромна е нуждата в малките населени места да бъде подобрена инфраструктурата. Това искахме да решим с общинските проекти, но до голяма степен общините нямат проектна готовност. Апелираме към малките общини да създадат такава, защото все по-голяма част от малките населени места ставата привлекателни за хората и това е шанс за тяхното възстановяване.

Друг основен проект, по който е ангажиран Радослав Рибарски, е разширението на подхода от Стара Загора за АМ „Тракия“. „Строителството на хеликоптерната площадка в старозагорската държавна болница стартира, но предвидените средства по ПВУ са по-малко от необходимите“, посочва той. Как вижда Радослав Рибарски решението на тези и други проблеми за Старозагорски регион, чуйте и вижте във видео подкаста с него.

За кандидатите за народни представители на коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" в Стара Загора гласувайте с бюлетина №26.

Купуването и продаването на изборни гласове е престъпление!

Коментари към новината

Още новини от Политика