Новини от област Стара Загора и България

Компания от САЩ поръча 6 инсталации от „ЕлфиТех“ за безотпадно унищожаване на пластмаси

Компания от САЩ поръча 6 инсталации от  ЕлфиТех  за безотпадно унищожаване на пластмаси
Divident.€U Divident.€U

Американската компания E-Ficient Solutions LLC подписа договор със старозагорската фирма „ЕлфиТех“ за производството на серия от иновативни пиролизни инсталации за безотпадно унищожаване на отпадъци с високо съдържание на въглеродни и други съединения. Първите две инсталации трябва да бъдат завършени до края на годината и да отпътуват за САЩ, където ще бъдат внедрени в големи депа за утилизация на труднорециклируеми пластмасови суровини.

„Поръчката дойде след поредните отлични резултати от изпитания на пилотната инсталация в независимата шведска лаборатория Hulteberg Chemistry & Engineering AB. Резултатите показват, че работата на инсталациите на ЕлфоТех покриват всички изисквания за опазване на околната среда“, каза изобретателят на технологията и притежател на патента върху нея проф. Жеко Ганев.

Пилотната инсталация на „ЕлфиТех“ е разположена в базата на фирмата в старозагорското село Подслон, където започва изграждането и на първите две инсталации за E-Ficient Solutions LLC. Нейното предназначение е за преработване на гумени стружки от стари автомобилни гуми. „Добавихме два нови модула, за да пригодим инсталацията за рециклиране на пластмасови отпадъци, които трудно се поддават на преработване – такива са опаковките от храни, спринцовки и други медицински отпадъци от пластмаса, също гумени стружки, дървесина, въглища.“, уточни проф. Ганев.

Като краен продукт след преработването на пластмасите се получават стабилизирани въглеводороди и технически сажди, които ще се превръщат в суровина за извличане на нов вид „зелено“ самолетно гориво – стабилизирано нисковъглеродно гориво. В края на октомври в базата на ЕлфиТех се очаква собственикът на E-Ficient Solutions LLC Хенрик Бриксен, който ще наблудава и консултира процесите по изграждане на първите две инсталации.

„В САЩ се насочват към технологии за безотпадно унищожаване на замърсители от хранителната верига, които нанасят най-големи щети на околната среда, много по-значими от емисиите, изпускани от въглищните централи. Крайният продукт, който целят да получат в САЩ, е етанол, от който чрез катализационни процеси се добива новия вид зелено гориво. От 2025 година ще започне смесване на това гориво в съотношение 1:1 с керосина в самолетите, за да се намали отделянето на въглеродни емисии в полет“, каза проф. Ганев. Той посочи, че в САЩ в момента се разработват няколко технологии за вторичен добив на етанол. Технологията на ЕлфиТех обаче е показала с над 50% по-добри резултати от познатите до този момент технологии. Етанол ще може да се добива от отпадъчни опаковки от храни, от битови уреди, отработени масла, от костно брашно, от царевичак – отпадъци, които в САЩ са в индустриални количества.

„Нашите пиролизни инсталации ползват създадена и патентована от нас технология за контактна пиролиза със стръмен фазов фронт, която е с 35% по ефективна от стандартните пиролизни инсталации с барабан. За първи път в света в нашите инсталации се ползва плазмена технология за стабилизиране на тези въглерводороди чрез двуструен плазмен генератор, което в световната практика все още е само идея. Двуструйният плазмен реактор дава възможност вместо водород да се използват йонизирани водни молекули. Сега отговорът на американската страна е „Да!“. Можеше да използваме тази технология и за улавяне и преработване на емисиите от въглищните тецове в България, но това не се случи, въпреки че дори имахме договор за монтиране на наша инсталация на площадката на един блоковете в „ТЕЦ Марица Изток 2“, припомни проф. Жеко Ганев.

Коментари към новината

Още новини от Икономика