Новини от област Стара Загора и България

Подкаст Парламентарни избори 27 октомври 2024 г.

Драгомир Стойнев: БСП – Обединена левица има конкретни решения за зелената сделка, „Марица Изток“ и защита на уязвимите българи (ВИДЕО)

Съдържание от БСП - Обединена левица Съдържание от БСП - Обединена левица

Водачът на листата с кандидат-депутати на БСП - Обединена левица иска отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия, клон на ББР във всеки областе град и Здравна каса само за държавните и общински болници

Водачът на листата с кандидати за народни представители на БСП - Обединена левица в 27-и изборен район Стара Загора Драгомир Стойнев обясни във видео подкаст основните акценти от Програмата за ускорено развитие на страната на коалицията, която съдържа 100 точки.

Здравеопазване, образование, енергетика, външна политика, социални мерки са основните акценти в нея. Един от тях е за подкрепа на малкия и средния бизнес. "Обикновено той е зависим от голямата община, а предприемачите трябва да имат равен шанс. Затова предлагаме държавната Българска банка за развитие да открие свой клон във всеки областен град. Тази банка е изключително важен инструмент за финансиране и подпомагане на публичните политики. Създадохме я навремето, за да подпомага именно малкия и средния бизнес и за лесен достъп на бизнеса до кредитиране", посочва в интервюто Драгомир Стойнев.

Промените в Пътната карта за климатична неутралност е можело да бъдат приети на последното злополучно заседание на парламента, ако вносителите се бяха вслушали в предложенията на БСП, е категоричен Стойнев. Едно от тях е за защита на социално слабите хора при либерализацията на пазара на електроенергия. "Нямаме ясна дефиниция на термина „енергийно беден“, нужен е и диалог с електроразпределителните дружества. БСП не е против либерализацията на пазара на електроенергия, но само, ако уязвимите социални слоеве бъдат защитени“, казва Драгомир Стойнев и обяснява как да стане това.

„Второто важно решение беше в Пътната карта да не се записва изрично, че през 2030 година ще работи единствено и само „ТЕЦ Марица Изток 2“. Има и други тецове извън Старозагорска област, които също трябва да работят, още повече, че в момента имаме възможност да изнасяме огромни количества електроенергия за Украйна. Това ще осигури работа за българските миньори и енергетици“, казва още Драгомир Стойнев.

Всички политически сили сме съгласни да се създаде предприятие за рекултивация в Мини Марица изток по Плана за възстановяване и устойчивост. „Проблемът е, че ГЕРБ, ДПС  и ПП-ДБ на практика искат да унищожат БЕХ, а това е структурата, която в момента подпомага „Мини Марица-изток“, посочва Драгомир Стойнев и обяснява защо това бързо би сложило кръст на целия енергиен комплекс в Старозагорско.

В БСП – Обединена левица са убедени, че „зелената сделка“ може да бъде предоговорена в частта и за цената на въглеродните емисии. „Искаме цената на вредните емисии да се определя спрямо изпълнението на ангажимента на всяка държава - какъв процент на намаление на емисиите е постигнала. Цената на емисиите не трябва да бъде финансов борсов продукт, с който сега може да се спекулира. Трябва да бъде създадена агенция или друга структура, която да следи коя страна как си изпълнява ангажиментите и съответно цената на квотите за различните страни да бъде различна“, посочва Драгомир Стойнев.

В комплекса „Марица Изток“ трябва да се подпише социален договор за наетите преди 2020 година, на които не им достигат години за пенсиониране, да запазят 80% от заплатите си. А тези, на които не достигат повече от 5 години до пенсия, да получат обезщетение по 60 000 лева, както е решен казуса в Полша.

В регионите, засегнати от „Зелената сделка“, фирмите да бъдат освободени от данъци за 7 години, за да привлекат тези региони сериозни инвеститори и човешки ресурс.

Финансовият ресурс на Здравната каса, който възлиза на 10 милиарда лева, да се ползва само от държавните и общински болници. Частните болници да съществуват, но да лекуват тези пациенти, които са способни да заплатят услугите им или които имат високи здравни застраховки, смята още Драгомир Стойнев.

За какво още говори водачът на листата на БСП – Обединена левица вижте и чуйте във видеоинтервюто.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари към новината

Още новини от Политика