Новини от област Стара Загора и България

ИТ компании от малки населени места се срещнаха в Стара Загора

961 02/10/2024 13:47 Икономика Бизнес
ИТ компании от малки населени места се срещнаха в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Събитието цели да даде възможност за среща и обмяна на опит на ИТ предприемачи от градове от различни краища на страната

С нова и интересна ИТ инициатива завърши месец септември. На 27-28 септември 2024г. в Стара Загора се състоя първа по рода си среща, която събра на едно място собственици на ИТ компании от различни по-малки градове от страната. Събитието беше първото за вече формиращо се обединение на технологични компании извън развитите ИТ центрове като София, Пловдив, Варна. Целта на срещата беше предприемачите да се запознаят, да обсъдят предизвикателствата, пред които се изправят, възможностите за съвместна работа; да обсъдят нови идеи и бъдещи съвместни проекти.

Домакин и организатор на събитието беше Асоциация ИТ Стара Загора, която вече близо 5 години работи за изграждането и установяването на ИТ, дигитална и предприемаческа общност в региона на Стара Загора.
В първото събитие на „Български ИТ общности“ се включиха представители от различни компании: eDynamix (Стара Загора), ETI Software (Кърджали), D-soft (Силистра), Vola Software (Враца), Inforce Tech (Смолян и София), Razorlabs (Казанлък и София), Peerflow (Стара Загора), Ai Facto (Ямбол), Valival (Стара Загора), ITBP (Казанлък), HD Room (Казанлък), както и специалисти от БАСКОМ, Тракийския университет, местната дигитална общност. Освен нетуъркинг, срещата даде възможност да се обсъдят някои от важните теми за ИТ предприемачите от малките градове.

Официалната част беше открита от Велизар Димитров, собственик на eDynamix – продуктова компания, която създава софтуер за дилъри на автомобили. Той разказа за своя избор да изгради екип от 1 до 180 човека именно в Стара Загора. Компанията разработва продукт, обслужващ днес 60% от дилърите във Великобритания. Софтуерът се ползва и от редица дилърски мрежи на най-големите марки като Hyundai, Toyota, Volkswagen и др.

Боряна Пейчева от Асоциация ИТ Стара Загора даде няколко идеи за генериране на нов бизнес и клиенти за компаниите от малките населени места. Базирайки се на опита си като маркетинг специалист в ИТ сферата, тя представи реални казуси и успешни примери, които бизнесите от малките градове могат да изпробват и приложат на практика.
Представители на мрежата на Европейските цифрови информационни хъбове (ЕЦИХ) също бяха част от събитието – ЕЦИХ „Загоре“ и ЕЦИХ „Тракия“. Д-р Румяна Грозева и Христиан Даскалов разказаха за възможностите за финансиране и обучения за ИТ компаниите в страната в зависимост от тяхната специализация.

Към събитието се присъединиха и от БАСКОМ. Доброслав Димитров посочи някои от настоящите и най-належащи предизвикателства пред развитието на България като реална технологична дестинация. Той сподели повече за включването на обединението БРАИТ в Тристранния съвет и защо това е ключово за защитаването на интересите на ИТ компаниите, включително и тези от малките населени места.

„За ИТ общността в България е напълно ясно, че за да можем да говорим за „ИТ дестинация България“ и устойчиво развитие на технологичната екоситема, то е задължително да изградим стратегия за установяване на индустриите с висока добавена стойност, сред които е и ИКТ секторът, в региони, които са извън големите центрове. С всичките си вече близо 100 събития и инициативи през последните 5 години с Асоциация ИТ Стара Загора търсим точно това взаимодействие със средата на Стара Загора. За нас е чест, че колегите от другите по-малки населени места ни гласуваха доверие да бъдем домакини на първата среща на „Български ИТ общности“. Вярвам, че подобни обединения ни водят по бързата пътека към общата ни цел като държава – да превърнем България в следващия световен технологичен хъб“, сподели Боряна Пейчева, председател на Асоциация ИТ Стара Загора.

Организаторите и участниците дадоха заявка, че с тази среща се поставя началото на обединение на компаниите Български ИТ общности и технологичните инициативи от малките населени места. От Асоциация ИТ Стара Загора и компаниите участници отправят покана към всички технологични компании, специалисти, сдружения, които имат интерес към съвместни бъдещи инициативи да се свържат на [email protected] или 0887755805.

Коментари към новината

Още новини от Икономика