Новини от област Стара Загора и България

Стара Загора готви проект за Национален център по космически изследвания

копие на първия български изкуствен спътник Интеркосмос България 1300
Стара Загора готви проект за Национален център по космически изследвания
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Предложението на инициаторите проектът да бъде финансиран по Териториалния план за справедлив преход

Обсерваторията на Аязмото да се превърне в Национален център по космически изследвания предлагат от Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора и Търговско-промишлената палата.
Идеята е подкрепена от представители на неправителствени организации в Града на липите.

В тази връзка още на 19 август от АРИР и ТПП са изпратили писмо до председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, до проф. Алексей Стоев- Институт за космически изследвания и технологии към БАН, до кмета на Стара Загора – Живко Тодоров.
В него се казва, че концепцията на проекта може да бъде определена като „съвместна широкомащабна операция“ за възстановяване на блясъка и дейностите в Лабораторията за космически изследвния и технологии на БАН (ЛКИ-БАН), която е разположена в Стара Загора.
За създаване на Националния център по космически изследвания да бъдат използвани средства по Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора, предлагат инициаторите. Все още няма яснота по въпроса какви средства ще бъдат необходими, за да се осъществи проектът.

Идеята включва саниране на сградата на Обсерваторията, изграждане на фотоволтаична система, както и разработване на софтуер за представяне във виртуална реалност на космически/астрономически процеси с образователна цел.
„По-разширения вариант на проекта включва изграждане на „космическа“ база за настаняване и развлечения в близост до ЛКИ-БАН, което ще изисква 100% частни инвестиции.

Убедени сме, че реализацията на предложената концепция за „съвместна широкомащабна операция“ между БАН, Община Стара Загора, бизнес и НПО сектора в града ще има значими и видими успехи за цялата общественост“, се казва в писмото.

Собствеността на сградите на Обсерваторията е на БАН, а земята около нея е общинска собственост. Необходимо е да се активират и двете страни, за да се осъществи идеята, коментира за Divident.EU проф. Алексей Стоев.

Какво е необходимо Според проф. Стоев, за да стане реалност Националният център по космически изследвания в Стара Загора, трябва да се ремонтират две от сградите и да се пригодят за създаване на Национален музей на космическите изследвания, позициониран в сградата на бившия учебно-производствен корпус на Обсеравторията.

В музея ще се покажат всички прибори, летели в Космоса и изработени в България. Част от уредите ще бъдат направени така, че да има интерактивна възможност за децата, които ги виждат да си направят своя програма на уреда и да получат данни и съответната практика, да имат възможност да интерпретират.

Там където беше Международния институционен център трябва да стане средношколски космически тренажорен център, обясни проф. Алексей Стоев.
В него се предвижда и лунариум.

Идеята включва и използване на цялото поле на запад от сградите, където ще се разположат модели на различни звезди, планети и др. Надяваме се да изработим модели на ракети по чертежи на американци и руснаци, казва проф. Стоев.
Той вече се е срещнал с директора на космическия музей в Хюстън, САЩ, който е изразил готовност да окаже пълно съдействие при осъществяване на идеята в Стара Загора.

Проектът е много амбициозен, имаме подкрепата на институциите и съм убеден, че Стара Загора има пълните шансове да стане Национален център по космически изследвания, казва проф. Алексей Стоев.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество