Новини от област Стара Загора и България

Впечатляваща изложба за живота на Мара Шопова подреди Държавен архив – Стара Загора (ВИДЕО)

1052 01/10/2024 12:43 Култура Изложби
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Много интересна документална изложба, посветена на 130 години от рождението на Мара Шопова, е подредена в читалнята на Държавен архив - Стара Загора. Изложбата е дело на колектива на Държавен архив, който съхранява тук над 600 архивни единици, свързани с живота и дейността на Мара Шопова като първата жена постановчик в българския музикален театър, театрален режисьор, говорител в радиостанция Стара Загора, театрална и филмова актриса, майка на известния драматичен актьор Наум Шопов, баба на прочулия се по целия свят актьор Христо Шопов и активен общественик до края на живота си на 20 март 1980 година.

На изложбата дойдоха и много от потомците на големия род на Мара и Христо Шопови, както и на нейния брат Данчо Делчев. Сред тях беше и известният юрист Димчо Дандов, който е внук на Мара Шопова.
„От изложбата посетителите ще научат много неща за живота на Мара Шопова, която сама събира, подрежда и в края на живота си предава на Държавен архив голямата част от запазените документи и снимки“, каза Димчо Дандов, за когото срещата със старите архиви е особено вълнуваща.

Мара Шопова е родена и израства в Хасково, където среща първия си съпруг Петър Райжеков. От него има две деца – Георги и Кичка, която е майката на Димчо Дандов. В началото на 40-те години семейството на Мара Шопова се премества в Стара Загора на днешната улица „Митрополит Методий Кусев“ 39, където заживяват в пълна къща заедно със семейството на брат си Данчо Делчев. Така Димчо Дандов става пряк свидетел на живота и творческите амбиции и постижения на своята баба Мара Шопова.

„Тя беше много широкоскроена жена, която имаше необходимост непрекъснато да общува с различни личности. Даже в края на живота си, когато разви глаукома и ослепя, тя поддържаше контакт с много хора по стационарния телефон, диктуваше поздравителни адреси с помощта на вуйна ми и не спираше да се вълнува от събитията, които се случваха в културния живот на Стара Загора“, разказа Димчо Дандов.

Димчо Дандов е един от малкото потомци в рода на Мара и Христо Шопови, който не поема по пътя на артиста. Въпреки че и той като ученик веднъж играе в театрална пиеса. Пак по заръка на именитата си баба. За сметка на това родът на Мара и Христо Шопови дава четири поколения артисти, включително по съребрена линия. Не става актьор и д-р Наум Шопов, който днес е известен лекар, но въпреки че завършва с успех медицина, го привлича театъра, изкуството, сцената и дори се появява в един от епизодите на „Ергенът“.

Димчо Дандов открива знаменателно съвпадение, защото в деня на откриването на изложбата в Стара Загора, в столичния театър „Сълза и смях“ е премиерата на театралното продължение на филма „Вчера“ с Христо Шопов в главната роля. „Спектакълът се казва „Не съм аз“ и отново е по сценарий на Владо Даверов, музиката е на Кирил Маричков, а режисьор е сестрата на Христо Шопов – Лиза Шопова. Вероятно ще я видим и в Стара Загора през януари следващата година.

Изложбата, подредена в читалнята на Държавен архив Стара Загора, е част от Нощта на изкуствата. В нея всички, които искат да се докоснат до магнетичната личност на Мара Шопова, ще открият интересни документи, снимки, оригинални ръкописи, които самата тя е дарила на Държавен архив – Стара Загора, за да се запазят за поколенията.

Коментари към новината

Още новини от Култура