Новини от област Стара Загора и България

В Гурково: Европейски ден на спорта в училище и детската градина

999 28/09/2024 18:24 Спорт България
В Гурково: Европейски ден на спорта в училище и детската градина
Divident.€U Divident.€U

За събитието шампиони гостуват на стадиона

Кметът Кънчо Папазов и зам.-кмета Марияна Маринова връчиха отличия на деца и ученици на градския стадион за изявите им в спортната надпревара „Европейският ден на спорта в училище“. Тя бе посветена на насърчаването на физическата активност сред учениците, фокусът бе върху забавлението и тестването на нови начини за активност и спорт. „Включването на деца, ученици и младежи в подобни инициативи е от изключително значение и за изграждането на здравословни навици“, в това са убедени организаторите Община Гурково, СУ „Христо Смирненски“ и ДГ „Латинка“. Емоции, нахъсване и напрежение изпълниха градския стадион в Гурково.

Спортната евроинициатива се координира от 2014-та година от сдружение „BG Бъди активен“, с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването.

Един от акцентите през тази година бяха специалните гости на празника: Мариян Димитров - вицесветовен шампион по бойно самбо. Десетократен шампион на България по борба, шампион по бокс с голи ръце; Ивалена Панайотова - 13 години състезателка по художествена гимнастика. Участничка на Световно първенство по естетическа гимнастика и спортистите от Боен клуб „Атила“.

Над 700 учебни заведения участват в инициативата, въвличайки в своята програма спортни клубове, популярни личности, институции, родители и граждани. Десетото издание на кампанията демонстрира нуждата всички те да се обединят в подкрепа на каузата за насърчаване на физическата активност и здравословния начин на живот сред децата. Спортната инициатива се превърна и в своеобразен празник на СУ "Христо Смирненски", ученици и учители честваха деня и като патронен празник.

Коментари към новината

Още новини от Спорт