Новини от област Стара Загора и България

Радослав Рибарски, ПП-ДБ: Отказът от европейски средства води до бързо ликвидиране на „Мини Марица-изток“

Радослав Рибарски, ПП-ДБ: Отказът от европейски средства води до бързо ликвидиране на  Мини Марица-изток
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Вместо реален дебат за бъдещето на българските мини, станахме свидетели на грозни сцени, изтръгване на кабели и саботиране на заседанието, каза по повод случилото се снощи в парламента зам.-председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски.

За пореден път решенията, засягащи българската енергетика се отлагат до последно. Извънредната комисия вчера беше изненада и за нас, но при провелите се дебати направихме редакции и отхвърлихме част от решение, която беше неприемлива за нас, допълни той.

„Решението, което беше на път да се приеме в комисията, водеше до вземане на инфраструктура от „Мини Марица-изток“ и то на електропреносна инфраструктура. Направих предложение тази точка да отпадне и тя отпадна", подчерта Рибарски.

Мотивът му - прехвърлянето на електропреносна мрежа от „Мини Марица-изток“ към ЕСО отваря вратите към присъединяване на частни инвеститори с фотоволтаици и батерии за съхранение на ел. енергия.

"Вместо да се ползват европейски средства за „Мини Марица-изток“ се взимат заеми от частни търговски банки. В един момент, ако тези заеми не могат да се обслужват, се залага най-ценното - терените и инфраструктурата. За втори път вчера ГЕРБ и ДПС са вносители на Пътната карта за климатична неутралност. Нали уж точно тя затваряше мините? Реалността е друга и фактите все повече надделяват над безпочвените обвинения. Затова и не видяхме реален дебат в зала. Аз бих пояснил, че пътната карта е една прогноза какво би се случило с енергийната система на страната, съобразено с това, което се случва в другите държави. Тя няма задължаващ или обвързващ характер!", подчерта Рибарски.

В съседните държави европейските средства вече се усвояват и тези страни имат достъп, както до по-евтина енергия, така и до съхранението ѝ. При нас този процес се забавя заради дълго насаждани страхове на хората. И сега за пореден път заети в комплекса „Марица-изток“ се използват като жив щит и са изложени на целенасочена дезинформация, смята Радослав Рибарски.

"Всички работещи в комплекса трябва да знаят, че отказът от европейски средства води единствено до бързо ликвидиране на комплекса „Марица Изток". Вчера мините се отказаха на практика от над 400 млн. лева, които трябваше да подпомогнат дейности по възстановяване и рекултивация на терените. Същевременно програмите за ВЕИ с батерии и съоръжения за съхранение на енергия стартираха и за тях средствата са за над 2 млрд лв. И мълчанието на всички останали групи в комисията по енергетика по точката, свързана с прехвърлянето на електропреносна инфраструктура, показва, че докато едните биват убеждавани да не се възползват от европейски средства, то частните интереси си прокарват умело път в тази изопачена предизборна среда", заключи Рибарски.

Коментари към новината

Още новини от Икономика