Новини от област Стара Загора и България

Оръжейният завод „Арсенал“ отбеляза вековен юбилей в Казанлък

2084 27/09/2024 15:43 Икономика Бизнес
Оръжейният завод  Арсенал  отбеляза вековен юбилей в Казанлък
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

С общоградско честване, ден на отворените врати и редица празнични прояви на територията на оръжейницата „Арсенал“ АД отбеляза 100 години от преместването на предприятието в Казанлък и 146 години от основаването си.

Компанията днес доставя продукцията си в 120 държави. Тя е с най-голям брой служители и работници в страната – над 10 000 души.

През последните години са инвестирани над 200 млн. лева в оборудване, нови цехове и внедряване на модерни технологии. Днес „Арсенал“ АД има производства не само на територията на Казанлък, но и в общините Мъглиж и на Стара Загора.

На 25 октомври компанията ще открие официално най-модерното си производство – това в Стара Загора. Новият завод е оборудван с роботи от последно поколение, съобщи по време на официалното откриване на празника генералният директор на „Арсенал“ АД инж. Николай Ибушев.

„За 100-годишнината на „Арсенал“ може да се говори много. Компанията е феноменално предприятие. Тук е създадено първото машиностроително предприятие в България, веднага след Освобождението от турско робство, първото най-голямо предприятие по численост, което днес има над 10 000 служители, разпростира се върху територията на три общини – Казанлък, Мъглиж и Стара Загора. Арсенал е майка на индустрията в България, тук са създадени основните мощности на индустриална България като стругове, електродвигатели, дизелови двигатели, първият български лек автомобил "Булгар Рено", произвеждани са пружини за локомотиви и вагони“, припомни в словото си инж. Николай Ибушев, който е най-дългогодишният директор в историята на „Арсенал“ и почетен гражданин на Казанлък.

 

Празничният 27 септември стартира със спортни състезания, музикални изпълнения на Веселин Маринов, Тони Димитрова, Мажоретен състав при СУ „Антим Първи“, ДГ "Буратино" и много други. Общоградският празник започва тази вечер в 19 часа на площад "Севтополис" в Казанлък.

За юбилея на компанията на стадион "Арсенал" пристигнаха народни представители от различни политически партии, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, кметовете на общините Казанлък и Стара Загора Галина Стоянова и Живко Тодоров, ръководители на компании-партньори На събитието присъства и пълният мениджърски екип на „Арсенал“ АД и „Арсенал 2000“ АД, както и стотици работещи в оръжейницата. 

Бурното развитие на „Арсенал“ започва след 50-те години на миналия век, когато от ремонтно предприятие за българската армия, то започва да произвежда оръжие и боеприпаси.

Инж. Ибушев посочи добрата социална политика на компанията – средната заплата в оръжейницата надхвърля средната заплата в сектор "Машиностроене", работещите имат безплатна почивка в хотела на дружеството в Несебър, получават месечни допълнителни средства, безплатно обучение и квалификация.

Генералният директор подчерта, че дружеството е ковачница на собствените си кадри. Арсенал съдейства за откриване на филиал на Техническия университет – София в Казанлък, сключи меморандуми за сътрудничество с УНСС и Техническия университет в Габрово, с Минно-геоложкия университет. Така ръководството дава реална възможност на своите служители за по-добро образование и квалификация.

Гостът на празничния юбилей Бойко Борисов получи специални подаръци за юбилея на дружеството. Инж. Николай Ибушев го изненада с един от първите модели на автомат "Калашников", книгата „100 години Арсенал“, както и ножове от хирургична японска стомана, също дело на „Арсенал“. Тях обаче Борисов трябваше да "откупи" с монета, както изисква традицията.

Коментари към новината

Още новини от Икономика