Новини от област Стара Загора и България

Халил Летифов, ДПС - Ново начало: Парламентарният скандал ще утежни още ситуацията в "Мини Марица-изток"

1192 27/09/2024 14:12 Политика Власт
Халил Летифов, ДПС - Ново начало: Парламентарният скандал ще утежни още ситуацията в Мини Марица-изток
Divident.€U Divident.€U

За пореден път депутати злоупотребяват със страховете на хората и поругават приоритетите, както на регион Стара Загора, така и на цялата страна. Това мнение изрази пред репортер на Divident. EU народният представител от „ДПС – Ново начало“ Халил Летифов след снощното заседание на Народното събрание, което трябваше да приеме в последните часове преди старта на предизборната кампания промените в пътната карта за климатична неутралност, както и промените в Плана за възстановяване и устойчивост, които включват и договаряне по глава REPowerEU.

„Въпросът беше дали тези пари да бъдат дадени на енергетиците на мините за рекултивация. Всички допълнителни средства, които ще ни дадат глътка въздух в енергетиката, са изключително важни. Бяха уточнени детайлите на предварителните срещи, така че средствата да бъдат изцяло в правомощията на държавата. Самите миньори през националните синдикати можеха да имат представители в управителните органи, така че да се разпореждат и да носят отговорност, да оказват контрол.

Решението беше изцяло в полза на сектора – 100% държавно дружество, с принципал министърът на енергетиката, като рекултивираните терени остават държавна собственост“, каза Летифов.
Според него, след пропуснатата възможност да бъдат гласувани двете решения, „Мини Марица-изток“ най-вероятно ще изпадне в още по-тежко финансово състояние.

Според Летифов случилото се в НС може да се определи още и като предизборен цирк за увеличаване на подкрепата от страна на партиите, които го предизвикаха. За съжаление, обикновено се прави това – да се използва високата парламентарна трибуна за предизборна кампания", допълни той.

Коментари към новината

Още новини от Политика