Новини от област Стара Загора и България

Румен Радев: Имам вариант за Конституция, но след оставката на правителството

539 01/09/2020 10:30 Политика Власт
Румен Радев: Имам вариант за Конституция, но след оставката на правителството
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Президентът призова депутатите да не гласуват за експертен кабинет

Президентът Румен Радев заяви, че има вариант за Конституция, който ще обяви веднага след като види безусловно подадени оставки от страна на правителството на Бойко Борисов. Радев посочи, че ще инициира проект за промени в Конституцията незабавно и експертно, след като оставката на правителството стане факт, но на този етап няма да влиза в дебат за това, какви трябва да бъдат промените в основния закон на Републиката.

Изявлението на Радев беше направено минути след като приключи церемонията по откриването на новата учебна година във военната академия „Г.С.Раковски“.

Според Румен Радев сега предложените конституционни промени от ГЕРБ целят единствено да бъде гарантирано пожизненото управление на Борисов. „Цинично е това управление, което погази Конституцията, сега да има намерението да дарява на българите нова конституция“.

Той призова депутатите, които утре се събират за първото си заседание след лятната ваканция, в никакъв случай да не гласуват за експертен кабинет, след като Борисов подаде оставка. „Народните представители по Конституция изразяват волята на народа, а тя е ясна – незабавни оставки, служебно правителство, честни избори и ново доверие“, подчерта Радев.

„Хората искат оставката на това управление, за да се сложи край на режима Борисов, а не този режим да се бетонира зад някакъв експертен кабинет, който няма да е нищо друго, освен марионетка на сегашното управление. Експертен кабинет ще бъде измама към очакванията на българите. При един експертен кабинет пак режимът на Борисов ще организира изборите, а това ще означава служебно да се гарантира победата му за пожизнено управление“, допълни Радев.

Коментари към новината

Още новини от Политика