Новини от област Стара Загора и България

С над 44% намаляват приходите на казанлъшкото предприятие „М+С Хидравлик“

1235 24/09/2024 15:30 Икономика Бизнес
С над  44% намаляват приходите на  казанлъшкото предприятие   М+С Хидравлик
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От ръководството на компанията очакват спадът на приходите да остане същия и на годишна база

Приходите на казанлъшкото хидравлично предприятие „М+С Хидравлик“ АД , което е водещ производител на хидравлични мотори и аксесоари за тях, през август възлизат на 8,13 млн. лева. За осемте месеца на годината приходите намаляват с 44.51 на сто.
Компанията отчита загуба от 143 хил. лева през август, но са осемте месеца е на печалба от 8.54 млн. лева.

„Очаквам и за цялата 2024 г. намалението на приходите да остане около 44%, прогнозира за Divident.EU прокуристът на компанията инж. Владимир Спасов.

Мениджърите на „М+С Хидравлик“ обявиха прогнозата си за продажбите през септември, която е за приходи от 10.24 млн. лева. За деветте месеца паричните постъпления ще бъдат общо 102.11 млн. лева.

Трудности в бизнеса През май казанлъшкото предприятие съкрати 128 души или около 10% от служителите си. На работа в компанията след съкращенията останаха 1150 души.

„В Европа се намаляват парите за селското стопанство, спират се парите за инфраструктурни проекти. Ситуацията в икономиката е сложна. Сега се дават пари за военно производство и зелена сделка. Тези две неща не генерират добавена стойност“, коментира преди месец пред Divident.EU инж. Владимир Спасов. Той допълни, че има спад на търсенето на хидравлични изделия на световните пазари. 30% от изделията на казанлъшкото хидравлично предприятие отиват в селското стопанство, а около 18% - в строително-пътни машини.
Съкращенията са оздравителна мярка за компанията, казват от ръководството на „М+С Хидравлик“.

С поглед напред Независимо от трудностите в момента компанията започна строителството на нов завод в Казанлък.
Преди месец „М+С Хидравлик“ подписа договор с „Бараж Груп“ ООД за строителство на новия завод.

Инвестиционният проект вече се изпълнява върху терен с площ 34 413 кв. м и е на стойност 45 млн. лева, разпределени в 3-годишен период, съобщават от дружеството.
Това ще е втори завод за казанлъшкия производител на хидравлични системи, в който по план трябва да бъдат открити 121 работни места.

„В ситуация на криза няма смисъл да се чака тя да свърши, за да направиш необходимата инвестиция. Строителството ще продължи не по малко от 1,5 -2 години. В тази връзка е по-добре да започнем да работим от сега , за да се подготвим за ситуацията, в която пазарът ще са променени към добро“, казва Владимир Спасов.

Спад в цялата група Спад на приходите отбелязва и цялата група „Стара планина холд“, към която принадлижи и казанлъшкото хидравлично предприятие. Консолидираните продажби за осемте месеца на “Стара планина холд” достигнаха 176.05 млн. лева като отчитат понижение от 33.65 на сто в сравнение с продажбите през същия период на миналата година.
От значимите предприятия от портфейла на компанията майка единствено „Българска роза“ АД – Карлово отчита ръст на приходите.

Коментари към новината

Още новини от Икономика