Новини от област Стара Загора и България

От днес - затягат мерките на работното място срещу разпространение на Covid-19

От днес - затягат мерките на работното място срещу разпространение на Covid-19
Divident.€U Divident.€U

От първия ден на септември здравното министерство затяга мерките за сигурност срещу разпространението на Covid-19 в работна среда. Съгласно заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов от вчера, работодателите са длъжни да осигурят дистанция между служителите или работниците си не по-малко от 1,5 метра.

Работните помещения трябва да се дезинфекцират съгласно алгоритъм, посочен в Приложение 1 на здравното министерство, указано в същата заповед по-долу. То посочва точно какъв вид дезинфектант трябва да бъде използван, кои са критичните точки, които трябва да се дезинфекцират задължително. Това са бюра, чинове, дръжки на врати, прозорци, ръкохватки в градския транспорт; ключове за осветление, бутони на асансьори, банкомати; парапети; фитнес уреди; гишета за обслужване на пътници/клиенти; стационарни телефони и апарати, сензорни екрани, тоалетни чинии, мивки, кранове и много други често докосвани с ръцете повърхности.

 

В други 2 приложения здравния министър указва на работодателите как да инструктират персонала си  инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете, като осигурят сапун, вода и дезинфектант плюс лични предпазни средства на персонала в зависимост от спецификата на работа и оценката на риска от коронавирус на работното място.

Заповедта препоръчва на работодателите при възможност работният процес на управителните органи и на служителите да се провежда в дистанционна форма или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени. Непосредственото обслужване на клиенти задължително става от разстояние не по-малко от 1,5 метра с поставена защитна маска за лице или предпазен шлем. Изключение за маската се допуска единствено, ако е осигурена механична преграда от стъкло или друга прозрачна материя, която подлежи на почистване и дезинфекция.

Остава изискването за носене на предпазни маски върху носа и устата в закрити обществени места - градски транспорт, таксита, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, административни учреждения, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и други.

Изключение от задължението се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, спортуващите на закрито за времето на физическата дейност, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра от останалите участници.

Отпада изискването за отрицателен PCR тест за пристигащите от Турция, Сърбия и Беларус у нас. Това сочи друга заповед на министъра на здравеопазването. Отменя се и поставянето под карантина на онези, които са дошли у нас от трите страни в периода 20-31 август 2020 г.

Възобновяват присъствените учебни занятия в системата на предучилищното и училищното образование. Целият учебен процес ще се организира и провежда спрямо изготвените предварително от Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката насоки за работа в условията на Covid-19.

Във висшите учебни заведения присъствената дейност се осъществява според изискванията на самия университет, както и при спазването на общите за страната противоепидемични мерки. При възможност обучителният процес се провежда и онлайн.

В езиковите и образователни центрове, както и занималните, услугите ще се предлагат дигитално. В случаите, в които това е невъзможно, е необходимо да се осигури 1,5 метра физическа дистанция между присъстващите.

От днес, 1 септември, свижданията в лечебните заведения се разрешават единствено за близките на пациенти в терминален стадий.

Със същата заповед в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора.

Коментари към новината

Още новини от Здраве