Новини от област Стара Загора и България

Датски завод внедрява българска технология за безотпадно улавяне на въглеродни емисии

Датски завод внедрява българска технология за безотпадно улавяне на въглеродни емисии
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

В завода за утилизация на стари автомобилни гуми край Северно море ще бъдат използвани 6 иновативни инсталации на старозагорската компания „ЕлфиТех“

Високотехнологичната компания от Стара Загора „ЕлфиТех“ започна серийно производство на иновативните си пиролизни инсталации с нулев отпечатък върху околната среда при преработване на отпадъци с високо съдържание на въглерод. В момента в производствената база на „ЕлфиТех“ в с. Подслон се изгражда първата от 6 инсталации, предназначени за голям завод за преработка на стари автомобилни гуми, който се строи в Дания на брега на Северно море, съобщи за Divident.EU собственикът на компанията проф. Жеко Ганев. Инсталациите ще бъдат монтирани до края на годината и ще улавят отделяните при утилизацията на бракувани гуми въглеродни и други емисии почти на 100%.

Първата инсталация за Дания е в процес на изграждане

През това лято „ЕлфиТех“ произведе пилотна инсталация за унищожаване на опасни медицински отпадъци, която беше подложена на изпитания в реални условия от американската компания E-Ficient Solutions LLC на полигон в Румъния. След това инсталацията беше транспортирана в САЩ и монтирана на изхода на голямо депо за опасни медицински отпадъци в щата Невада.

„Тестовите изпитания на тази пилотна инсталация дадоха отговор на много въпроси за остатъчните емисии в околната среда. На тяхна база усъвършенствахме пиролизната си технология, внедрявайки още два нови принципа - електромагнитно поле с много висок интензитет и индуктор със сдвоен поток, които са в процес на патентоване в Калифорния“, каза още професор Ганев.

Новата инсталация може да преработва въглища, раздробени автомобилни гуми или други отпадъци – всеки, който съдържа над 350 кг/т въглерод. Само една от 6-те инсталации на „ЕлфиТех“ в завода в Дания ще преработва 240 тона гумени стърготини на денонощие. При утилизацията им ще се получават пиролизни масла и технически въглеродни сажди от най-висок клас. Отпадъчният продукт ще се вкарва в производството на нови автомобилни гуми за леки и тежки автомобили. В бъдеще въглеродните сажди ще бъдат използвани и при производството на тонери за печатане.

Изследвания на Калифорнийския технологичен институт и екологични организации в Дания, Финландия и Канада потвърждават, че българското изобретение улавя 99.4% от отделения въглероден диоксид. „Това са три пъти по-добри показатели от резултатите на други инсталации, тествани в САЩ от водещи екологични институции, които постигат между 33% и 50% улавяне на въглеродните емисии“, посочи проф. Жеко Ганев.

Друго предимство на новата инсталация е, че като полезен продукт от емисиите се получава и нов вид гориво, което е напълно екологично при изгаряне в дизелови двигатели. Новото гориво е в процес на регистрация по международната класификация за въглеводородните горива в категорията на сортовете, предназначени за авиацията. „Това е вид „зелен дизел“, получен на базата на синтетични масла от изкопаеми или биопродукти след хидратация с атомен водород“. Цената му ще бъде много по-ниска от цената на съществуващите горива. За получаването му използваме генератор на атомен водород, който е четири пъти по-евтин от класическите електролизери. Това е абсолютен технологичен пробив, който за съжаление няма да се реализира в България. Този пробив означава още, че изкопаемите горива ще продължат да имат бъдеще“, каза още проф. Ганев.

Новото гориво ще се отделя като краен продукт в инсталациите на новия завод в Дания. „Една инсталация обработва 10 тона гумени стружки на час и ще се произвеждат около 15 тона гориво“, посочи проф. Ганев.

На годишна база в завода в Дания ще се улавят около 500 000 тона въглероден диоксид, което е малко повече от количеството, което отделят тецовете в комплекса „Марица-Изток“. Инсталацията би могла да работи и в ТЕЦ-2 и да запази въгледобива в Мини „Марица Изток“, категоричен е проф. Ганев. Една от същите инсталации може да преработва емисиите на до 5 тона въглища на час, след като бъдат изгорени в съществуващите пещи. Турбините ще се задвижват с произведеното като полезен продукт зелено гориво. „Такава е тенденцията в Германия, в Канада, в САЩ и в много други части по света“, посочи проф. Ганев.

През ноември в „ЕлфиТех“ очакват посещение от борда на американската енергийна корпорация „Шеврон“, която също проявява интерес към безотпадните инсталации на българската компания.

Снимки: Divident.EU

Коментари към новината

Още новини от Икономика