Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Отбелязваме Световния ден на сърцето с кампания за превенция на сърдечно-съдовите заболявания

Отбелязваме Световния ден на сърцето с кампания за превенция на сърдечно-съдовите заболявания
Divident.€U Divident.€U

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Той е обявен за такъв през 1999 г. от Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO). Целта на инициативата е чрез различни събития по света да се повиши информираността на обществото за сърдечно-съдовите заболявания, опасността за здравето, която те представляват и превенцията им.

По повод Световния ден на сърцето Регионална здравна инспекция организира кампания съвместно с БЧК - Стара Загора на 27 септември 2024 г. от 11:00 ч. до 14:00 часа в парк „Пети октомври“ (долна гъба).
Ще се извършва безплатно измерване на кръвно налягане и пулс на желаещи граждани. Ще бъдат предоставени здравно-образователни материали, консултиране и препоръки за здравословен начин на живот.

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб. Приблизително 17,9 милиона души са починали от сърдечно-съдови заболявания през 2019 г., което представлява 32% от всички смъртни случаи в света. От тези смъртни случаи 85% се дължат на инфаркт и инсулт. От 17 милиона преждевременни смъртни случая (на възраст под 70 години) поради незаразни заболявания през 2019 г., 38% са причинени от сърдечно-съдовите заболявания.

Основните рискови фактори водещи до сърдечно-съдови заболявания са:
 Тютюнопушене;
 Нездравословно хранене;
 Липса на физическа активност;
 Употреба на алкохол.
Високият прием на животински мазнини е свързан с повишаване нивата на общия и „лошия“ холестерол. Повишеният прием на растителни мазнини и мазнините на рибата могат да намалят холестерола в кръвта. Основни източници на растителни мазнини са: растителните масла, овесените ядки, авокадото, ядковите семена. Мазнините на рибата са много полезни за намаляване образуването на кръвни тромби, което от своя страна води до намаляване на риска от сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт.
Растителните храни (плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни) съдържат растителни влакнини, които помагат за изхвърлянето на холестерола от организма. Също така храните от растителен произход съдържат вещества с антиоксидантно действие, които защитават мастните киселини, влизащи в състава на мембраните на клетките, от окисление в организма и по този начин намаляват риска от атеросклеротични промени на съдовете.

Препоръки:
 Редовните умерени физически натоварвания са в основата на профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания;
 Намерете начин да се преборите със стреса (чрез медитация, йога, хоби);
 Хранете се здравословно и намалете консумацията на сол;
 Поддържайте здравословно телесно тегло;
 Не прекалявайте с алкохола, кафето и цигарите, като най-добре се откажете от вредните навици;
 Нужни са не по-малко от 8 часа сън на ден. Това помага за намаляване на кръвното налягане и засилва метаболизма.
Редовните профилактични прегледи при личния лекар, своевременните консултации със специалисти (кардиолог, ендокринолог, диетолог) при необходимост, контрол на стойностите на кръвното налягане, кръвната захар и общия холестерол имат важна роля за ранното откриване на сърдечно-съдовите заболявания и тяхното лечение.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве