Новини от област Стара Загора и България

Казанлъчани решават искат ли „Чинията“ на Бузлуджа с референдум на 17 ноември

219 18/09/2024 18:12 Общество България
Казанлъчани решават искат ли  Чинията  на Бузлуджа с референдум на 17 ноември
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

На свое заседание на 26 септември Общинският съвет на Казанлък ще гласува предложението на кмета Галина Стоянова да се проведе референдум – „за“ или „против“ управлението на Дом-паметник „Бузлуджа“ от общината.

Посочената дата в предложението е 17 ноември, съобщи на пресконференция днес Галина Стоянова. На пресконференцията присъстваха и представителите на Гражданския инициативен комитет в Казанлък, както и на селата Бузовград, Кънчево и Ръжена.

Въпросът, на който ще трябва да отговорят гражданите на референдума е: Подкрепяте ли Община Казанлък да получи и ползва безвъзмездно имот частна държавна собственост „Дом-паметник Бузлуджа“ за 10 години?“

За да бъде успешен референдумът, трябва да са гласували поне 40% от имащите право на глас в общината, според Закона за гражданско участие, припомни юридическият консултант Зоя Цвяткова.

Ако гласувалите „за“ са повече, общината ще пристъпи към пускане на официално искане до областния управител за прехвърляне на собствеността на паметника на Община Казанлък.

За провеждането на референдума ще бъдат необходими около 80 000 лева, изчисляват от Община Казанлък Тук влизат възнагражденията на СИК, на общинска избирателна комисия, транспорт, техническо обезпечаване.

„Трябва да направим това, за което нашите деца и внуци няма утре да ни се сърдят. Предлагаме Община Казанлък да поеме отговорността за бъдещето на паметника пред областта и държавата.“, подчерта Галина Стоянова.

Гражданското участие Община Казанлък е сред първите, които имат граждански консултативен съвет към кмета, създаден през март тази година.

На свое заседание на 7 август в дневния ред Гражданският консултативен съвет влиза  съдбата на Дом-паметник на връх Бузлуджа. Решението е представено в уведомително писмо до кмета. То е да се проведе допитване до гражданите на Казанлък за бъдещето на паметника, съобщи председателят на инициативния комитет Цветолина Симеонова.

Предложихме на кмета да проведем референдум, за да чуем мнението на всички онези, които имат постоянно жителство на територията на Казанлък, допълни тя. Не може да пренебрегнем труда на всички онези творци, които са успели да създадат това художествено и архитектурно произведение, което придобива все по-голяма международна известност през последните години, казват от гражданската организация.

Бъдещето Според кмета Стоянова пътят за предоставяне на паметника на Община Казанлък не е труден. „Проучила съм юридическата възможност. Тъй като паметникът е държавна частна собственост, а не публична, по Закона за държавната собственост има възможност да бъде предоставен за управление на общината със заповед на областния управител“, посочи тя.

Пари за реставрацията на Бузлуджа има, предвидени по т.нар. интегрирани териториални инвестиции. В проекта, който е представен пред гражданите на 15 април тази година, има отделно перо за консолидиране на сградата - от него 6.4 млн. лв. са предвидени за покрив, прозорци и инсталации в сградата, 300 000 лв. за работен проект за "опазване и адаптация" и 250 000 лв. за идеен проект.

„Казваме на съгражданите си - осигурили сме средства извън приходите от вашите данъци. Искате ли да съхраним паметника и общината да се грижи за него?“, обясни кметът.

Общината работи съвместно с арх. Дора  Иванова, която първа подхвана инициативата за реконструкция и съхранение на сградата. „Идеите за експлоатацията на сградата са много. За нас е важно обществото да разбере, че няма да направим нищо за възстановяване на паметника в неговата идеологическа форма. Желаем да съхраним сградата като архитектурно богатство, като културно наследство и да го покажем на идните поколения, както и на многобройните туристи от цял свят“, казват от Община Казанлък.

Местен референдум в Община Казанлък е правен и през 2012 г. Тогава той е бил за  отделянето на град Шипка от община Казанлък. Тогава обаче не е имало достатъчно активност от страна на гражданите. За референдума за съдбата на Бузлуджа от Община Казанлък вярват, че казанлъчани ще бъдат много по-активни.

Коментари към новината

Още новини от Общество