Новини от област Стара Загора и България

Кът за споделяне откриха в първия учебен ден дамите от Инър Уийл клуб „Берое“

Кът за споделяне откриха в първия учебен ден дамите от Инър Уийл клуб  Берое
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Едно ново и красиво място за игри, четене и придобиване на нови знания имат от днес – 16 септември, учениците от Основно училище „Кольо Ганчев“ в Стара Загора. Те вече разполагат със специален Кът за сътрудничество „Където въображението среща приятелството“, благодарение на успешно реализиран едногодишен проект на дамите от „Инър Уийл клуб Стара Загора Берое“, който официално беше открит със старта на новата учебна година.

Инър Уил клуб Стара Загора Берое

Специални гости на събитието бяха председателят на Общински съвет Стара Загора Ивета Лазарова и заместник-председателят Антон Тонев и президентът на Ротари клуб Стара Загора Берое Димитър Стаматов. Присъстваха и представители на фирмите изпълнители по ремонтните дейности – „Ел Контрол“ – Станимир Няголов, „Призма лайт Про“ – Едриян Едрев и Владимир Господинов, „Авангард М 2005“ ЕООД Марин Генев, „Кастело“ ООД Калоян Тодоров.

Новото пространство за игри, отдих, четене и образователни занимания е разположено в малко използвана класна стая, която е имала нужда от сериозно освежаване и ремонт. С дизайнерската и интериорна промяна на класното пространство се захваща една от дамите в клуба – Нася Кънева, която създава проекта за бъдещия кът с много любов и фантазия. Тя участва активно и в реализацията на проекта.

 „Това е първият проект, който обществен клуб осъществява в училище – Кът за сътрудничество“, обясни преди откриването Стефка Тодорова – президент на Инър Уийл клуб Стара Загора Берое, мандат 2024/2025. - „Създадохме уютно място за извънкласни занимания на децата. Тук те ще играят, ще четат книги, ще свирят на пиано и ще обсъждат своите идеи и интереси.  Всички мебели, игри, цветния кът и интериорните решения са дарени от Инер Уил клуб Стара Загора Берое. Надяваме се децата да харесат стаята и да се занимават много“, каза още Стефка Тодорова.

Така дамите от клуба сбъдват една стара мечта на директорката на ОУ „Кольо Ганчев“ - Галина Петкова – училището да има своя библиотека. „Много исках кът за четене, но стана нещо много по-голямо – кът за споделяне. Усмивките на децата са най-големия дар и оценка, която можем да получим за направеното".

Галина Петкова - директор на ОУ Кольо Ганчев

"Аз мечтая да виждам българина четящ, жаден за знания, за да обича родината си. Дори да не остане в България – където и да отиде, да пръска българския език. Още с влизането си тук децата започнаха да играят и да четат, пренебрегвайки официалната част. Всеки намери своето място в тази стая. Какво по-хубаво от това?“, каза Галина Петкова.

В откриването на ученическия Кът за сътрудничество и споделяне се включи и председателят на Общински съвет Стара Загора Ивета Лазарова:

„Днес е много важен ден – първият учебен ден от новата година. Училището е едната много важна страна за израстването на българските деца. Другата важна част са техните родители и възпитанието, което им дават. Вие, дамите от Инер Уил клуб, днес давате един прекрасен пример с това, което сте направили. Продължавайте в същия дух да творите и да градите за нашите деца и за нашия град Стара Загора“, каза Ивета Лазарова.

Ивета Лазарова, председател на ОбС - Стара Загора

Почетният член на Инър Уийл клуб Стара Загора Берое и омбудсман Ваня Сотирова също поздрави своите приятелки за реализацията на чудесния проект. „Днес е един свят ден за България, защото без образование не бихме могли да бъдем част от съвременната епоха. Впечатляващо е, че в този ден има толкова отдадени хора на каузата „Образование“. Ако вас ви няма, дами от Инер Уил клуб Берое, заедно с всички подкрепящи идеите ви съпрузи и действащи лица, всичко това не би се случило. Избрали сте най-точното място, защото в лицето на настоящия директор Галина Петкова имате един много деен човек. Важно е хората от квартала да чувстват училището като втори уютен дом за техните деца. Новият Кът за споделяне дава именно това усещане“, посочи Сотирова.

Димитър Стаматов, президент на Ротари клуб Стара Загора Берое

Членовете на Ротари клуб Стара Загора Берое подкрепиха финансово проекта още в неговия зародиш, припомни президентът на организацията Димитър Стаматов, който подари от името на ротарианците нови книги. „Горд съм, че точно в първия учебен ден имаме удоволствието да открием този кът. Пожелавам добрият проект да се изпълни с добро съдържание и с достатъчно книги за учещите тук. Нека да допринесе за развитието на всяко едно дете, което е преминало през училището в квартал „Кольо Ганчев“.

Коментари към новината

Още новини от Образование