Новини от област Стара Загора и България

Здравният министър: Бъдещата ваксина за COVID-19 ще бъде безплатна и по желание!

Здравният министър: Бъдещата ваксина за COVID-19 ще бъде безплатна и по желание!
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Бъдещата ваксина за COVID-19 ще бъде безплатна и по желание за българите, заяви здравният министър проф.д-р Костадин Ангелов при посещението си в старозагорската УМБАЛ "Проф. д-р Ст.Киркович" днес. Ваксината няма да се включва в имунизационния календар и няма да бъде задължителна, подчерта той.

Според него страната ни ще получи около 2 милиона и 300 хиляди ваксини от разработката на великобританската компания Астра Зенека, съгласно подписания от Европейския съюз комплексен договор с фармацевтичния гигант. Това обаче ще се случи едва след като ваксината премине всички клинични изпитания и бъде напълно потвърден както нейният предпазващ от вируса ефект, така и нейната безвредност.

България ще получи 2 300 000 броя ваксини срещу КОВИД 19 .Те са произведени от британския фармацевтичен гигант Астра Зенека с който Европейският съюз подписа договор.

"Тази ваксина ще се поставя абсолютно доброволно, само по желание на българските граждани. Ваксинирането срещу Covid-19 ще бъде напълно безплатно за всички български граждани", подчерта здравният министър.

След като максината издържи всички тестове, тя ще трябва да бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата и едва тогава да започне нейното прилагане. Не е ясно кога ще стане това. Най-оптимистичните прогнози са за началото или средата на следващата 2021 година. Според него поставянето на ваксината ще започне от рисковите групи хора над 65-годишна възраст и от медиците, които се борят със заболяването на първа линия.

"В България не се извършва изпитване на ваксина срещу новия коронавирус. Такива изпитания върху хора не се предвиждат", каза още проф.д-р Ангелов.

Здравният министър разгледа старозагорската държавна болница и разговаря с ръководството й за проблемите й.

Коментари към новината

Още новини от Здраве