Новини от област Стара Загора и България

Общинският приют в Казанлък с изцяло нова концепция, в която водеща е любовта към животните

316 14/09/2024 00:29 Общество България
Общинският приют в Казанлък с изцяло нова концепция, в която водеща е любовта към животните
Divident.€U Divident.€U

От месец август в Общинския приют за безстопанствени животни са настъпили положителни промени в базата и персонала. Екип от 5 нови специалиста са започнали работа. Има заместник ръководител Мариела Чиплакова, двама нови лекари- д-р Благовест Бозов и д-р Христо Янков и двама гледачи- Александра и Димитър. Всички те не само обичат животните, но и полагат неимоверни грижи за тях.

Обновената база не влючва само боядисването във всички стаи. Изградена е напълно нова амбулатория. В нея има всички лекарства за лечение на животните, които са в приюта, както и диагностични тестове. Закупен е нов пистолет за дистанционна упойка. Чрез дарение от д-р Бозов, приютът се е снабдил и с последен модел автоклав (стерилизатор), който свежда до минимум пост-операционните инфекции.

Благодарение на новия автоклав се улеснява и работата на екипа. В операционната стая е позициониран и напълно нов апарат за инхалационна анестезия. Този вид анестезия е щадящ за животните в риск (болните и по-възрастните такива) и предоставя възнможност те също да бъдат оперирани при нужда. В близко бъдеще предстои закупуване на закрупка за кучета както и на по-голям капан за безопасното им залавяне. Операционната е оборудвана с най-новите хирургически инструменти, които са строго специализирани за тежки операции.

С материали закупени от Общината, личен труд на служителите и помощта на доброволец е изградена нова клетка – бокс, която е пригодена за малки бебета. За тях също са осигурени ваксини и лекарства. Важно е да се подчертае, че всяко куче се кастрира, изважда му се паспорт и му се поставя чип. Докторите са наваксали с документацията и тя върви наравно с работата. Всички електронни дневници и регистъра с таблиците биват изпращани навреме в ОДБХ.

Двама са новите гледачи, които са студенти във Ветеринарния Университет в Стара Загора. Те отговарят освен за храненето на животните, но и следят за обезпаразитяването им. Винаги асистират при залавянето на бездомни кучета и котки. При установяване на болести сигнализират докторите и кучето получава нужната грижа веднага.

Зам. ръководителят Мариела Чиплакова изказа своята благодарност към безрезервната помощ от страна на Общината и кмета Галина Стоянова. Г-жа Чиплакова сподели, че приютът вече може да се похвали с една европейска визия и показа новите придобивки в сградата- помещение за приготвяне на храна, такова за съхранание на храна, но най-важна е стаята за реанимация, която е оборудвана с климатик и има пряка слънчева светлина, което допринася за по-бързото възстановяване.

Тя обяви, че и агресивните кучета вече са разеделени и всяко е в отделна клетка и с тях се работи денонощно. В близко бъдеще се очаква да се изгради нов сектор, който ще увеличи капацитета на приюта. За сянка на животните са поставени нови навеси и мрежа за сянка, като така се гарантира комфорта им в горещите дни. Закупени са нови купи за храна и вода.

Г-жа Чиплакова подчерта, че има значителен ръст в осиновяванията от приюта, като за изминалия месец те са 10. В тази насока се работи и съвместно с Общината, която е направила инициатива с училища и детски градини и всеки желаещ може да отиде, и да прекара време с кучетата, което неимоверно води до бъдещо осиновяване. Важно е да се отбележи, че осиновяванията стават по нов начин, чрез декларации, които спомагат за двоен контрол от страна на приюта и от страна на ОБДХ.

Коментари към новината

Още новини от Общество