Новини от област Стара Загора и България

Международен майсторски клас по оперно дирижиране организира Старозагорската опера

484 10/09/2024 11:09 Култура Сцени
Международен майсторски клас по оперно дирижиране организира Старозагорската опера
Divident.€U Divident.€U

От 9 до 17 септември 2024 г. Държавна опера-Стара Загора организира за 12-ти пореден път / за 9 години/ Международен майсторския клас по оперно дирижиране. Организацията и провеждането на майсторски класове на изтъкнати певци, музиканти и балетмайстори е неизменна част от репертоарната политика на театъра. Ръководител на майсторския клас по оперно дирижиране е проф. Ивайло Кринчев – главен диригент на Държавна опера-Стара Загора. Той ще работи с талантливите музиканти и ще ги подготви за техния професионален дебют в три оперни заглавия от репертоара на Старозагорската опера.

Диригентите ще имат своите индивидуални и групови занимания с Маестро Кринчев, ще участват активно и пълноценно в целия репетиционен план на един спектакъл: репетиции с хор и оркестър, със солистите, седящи репетиции, генерални репетиции и ще се редуват на пулта по време на представлението на съответния спектакъл пред публика. В програмата на курса са включени оперите „Любовен еликсир” на 12 септември и „Палячи”/”Селска чест” на 17 септември.

Шестимата млади участници в Майсторския клас по оперно дирижиране са:
Йоанис Поулакис - Гърция
Йоана Влагули - Гърция
Франческо Дженаро - Италия
Кара Ксу - САЩ
Жонлинг Фанг - Китай
Флориан Енгелхард - Германия

Интересно е, че Йоана Влагули от Гърция беше преди години в състава на Балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. В Балетната гала през месец април 2017 г. Йоана Влагули участва със своя композиция и авторска хореография, заедно с артисти от балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. Красивата балерина представи за първи път пред старозагорската публика своя многолик талант – на композитор, пианист, хореограф и танцьор. На пианото ѝ партнира диригентът-пианист Димитър Косев. В същата 2017 г. Йоана бе хореограф на мюзикъла „Сиси-Душата на императрицата”. Йоана се завърна в родината си и завърши там оперно дирижиране. Щастливи сме да я посрещнем отново в новия и професионален път!

Повече за двете предстоящи заглавия:
На 12 септември ролята на Адина е Симона Кодева. Младият тенор Стоян Буюклиев прави дебют в ролята на Неморино. Баритонът Иван Кабамитов ще бъде в ролята на Белкоре, Евгений Арабаджиев – в ролята на доктора-измамник Дулкамара, а младата Анастасия Алтухова – ще бъде в ролята на Джанета. Участват още солисти хор, балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Свежестта и оптимизмът на младостта са зарядът в спектакъла на операта „Любовен еликсир”.
На 12 септември от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора ще се забавлявате от сърце с героите на операта и ще разберете тайните съставки на питието на Любовта!

На 17 септември в операта „Палячи” ще видите Деси Стефанова, Георги Динев, Александър Крунев и др., а в „Селска чест” – Емилия Джурова, Борис Тасков, Тереза Бракалова, Ивайло Джуров, Петя Петрова. Очакват ви красива музика и гласове и две истории за дълбока любов и гибелна страст!

Коментари към новината

Още новини от Култура