Новини от област Стара Загора и България

Бившият кмет на Стара Загора

Проф. Цанко Яблански навръх 80-ия си рожден ден: Животът ми е изпълнен с положителни емоции

Проф. Цанко Яблански навръх 80-ия си рожден ден: Животът ми е изпълнен с положителни емоции
Divident.€U Divident.€U

Точно в 12 часа днес – 9 септември, бившият кмет на Стара Загора проф. д-р Цанко Яблански, събра най-близките си хора и скъпи приятели в заведението „При кмета“, за да отпразнува своя 80-ти рожден ден. Мястото на срещата е избрано не случайно – професор Яблански е кръстник на заведението от времето, когато беше кмет на Стара Загора в периода 1995 – 1999 години.

Час преди да посрещне личните си гости, проф. Яблански се срещна със зам.-кмета Милена Желева, която му поднесе най-топлите пожелания за достолепния рожден ден от кмета Живко Тодоров с благодарност за всичко, което направил за Стара Загора като кмет и като един от основателите на Тракийския университет. Милена Желева връчи на проф. Яблански благодарствен знак с гербан на Община Стара Загора и го изненада с красива торта.

„Бъдете жив и здрав, продължавайте все така да ни радвате с присъствието си на най-популярните културни събития и фестивали, Вие сте ерудит с широки познания и чудесен събеседник“, честити Милена Желева на госта, а той отговори:

„В Община Стара Загора си подбирах екип от внимателни и работливи хора, някои от тях още работят тук. Едно от най-големите ми удоволствия е, че като кмет се разпоредих част от централния булевард пред сградата на общината да стане пешеходна зона. Сега ми е приятно да се разходя по нея, както и да видя паметника с птицата Феникс, поставен през моя мандат“, отбеляза професорът по генетика и селекция на животните.

На срещата с проф. Яблански присъстваха и журналисти от Стара Загора, някои от които са работили по времето, когато той е бил кмет и помнят трудните години на прехода, когато проблемите, които градоначалника трябваше да решава, бяха много повече от парите в общинската хазна.

Годините между 1995 и 1999 бяха белязани с огромни очаквания от страна на старозагорци за демократично и модерно развитие на града и общината. България все още е далеч от членството си в Европейския съюз (2007 г.), все още няма дори предприсъединителни фондове или други финансови инструменти, които да дадат тласък на местната икономика.

Въпреки безпаричието проф. Яблански предприема няколко нестандартни хода – заема се да създаде пешеходната зона по централната улица на Стара Загора бул. „Цар Симеон Велики“ и да оформи площадното пространство пред общината. Тъй като няма пари, обявява дарителска кампания – който гражданин дари пари, името му се изписва на плочка по площада. И до днес имената на много старозагорци стоят като спомен за тази инициатива.

Проф. Цанко Яблански е и един от ревностните инициатори за създаването на Тракийския университет, където той през целия си жизнен път е бил преподавател и международно признат учен с експертиза по генетика на конете.

Днес проф. Яблански не пропусна да припомни, че е роден на знаменателна дата – 9 септември 1944 г. и през смях си припомни как толкова години не е успявал да отпразнува рождения си ден заради задължителните манифестации. „Да се родиш на националния празник – добре, обаче няколко месеца след това на баща ми са взели частното шивашко предприятие, национализират го и ние си оставаме само с къщата за живеене“, разказа проф. Яблански.

Той е роден в Бяла Слатина, където преминават детските и ученическите му години и където е поканен на тържество през следващата седмица, за да получи награда.
Община Стара Загора обаче изпревари родния му град. „Тук е преминала огромна част от живота ми, дойдох от София като млад асистент на 27-28 години, посрещнаха ни много добре с идеята в Стара Загора да има висше образование“, изтъкна пред журналистите проф. Яблански.

Той си спомни кандидатурата си за кмет през ранната есен на 1995 г., колебанията му дали да навлезе в политиката, което би било в ущърб на преподавателската му дейност, но тогава се е съгласил под давлението на приятели и съмишленици и никога не е съжалил.

Журналистите, с които е работил преди повече от четвърт век, пък го подсетиха, че е първият кмет, въвел редовни пресконференции за медиите и как им е казвал „Всеки ден се грижете за репутацията си!“.

На рождения си ден проф. Яблански се похвали с успешната реализация на сина си Васил, който е ортопед в столичната болница „Токуда“, а от 2 години е и новият проф. Яблански в семейството. Той редовно оперира в Истанбул, но предпочита да живее в родината си.

Бившият кмет на Стара Загора понякога все още свири на тромпета си, но любимите си спортове тенис и ски е поизоставил по съвета на сина си след една контузия. Живее в къщата на сина си в село Змейово, където всеки ден поддържа форма с плуване в хубавия басейн в двора.

„Животът ми е изпълнен с много неща, които аз съм си избирал - да ми бъдат приятни“, обобщи на 80-годишнината си проф. Цанко Яблански.

През 2020 година проф. Яблански издаде мемоарна книга и даде интересно интервю за Divident.EU за живота си, постиженията и перипатиите, които е преодолял.

Прочетете го тук: Проф. д-р Цанко ЯБЛАНСКИ: Науката, политиката и дипломацията са трите орисници на живота ми

Коментари към новината

Още новини от Общество