Новини от област Стара Загора и България

Новозагорското село Загорци отбеляза двоен празник

509 09/09/2024 14:36 Общество България
Новозагорското село Загорци отбеляза двоен празник
Divident.€U Divident.€U

В съботния следобед на 7 септември жители и гости на новозагорското село Загорци имаха двоен празник, който бе уважен от кмета на община Нова Загора Галя Захариева, кметове на населени места, общински съветници, жители и гости. Поводът беше честването на 150 – та годишнина от освещаването на храм „Света Троица“ и откриването на временна изложба под надслов „Страшен хайдутин, дваж по – страшен войвода“. Изложбата е посветена на войводата Димитър Калъчлията, роден в село Загорци, и бе позиционирана във фоайето на НЧ „ С. Д. Сербезов – 1928 .

Църквата „Света Троица“ в с. Загорци е построена през 1874 година от майстор Петко Велчев от гр. Трявна. Правена е по образец на ямболската Каргунска черква и, според народните предания, е осветена лично от Иларион Макариополски. 150-та годишнина на храма бе отбелязана с дадения, с молитва и свещеническо благословение, курбан. Той бе последван от водосвет и литургия за здраве на всички жители на село Загорци, отслужена от архиерейския наместник Иван Стоянов.

Програмата продължи на площада в селото, където бе прожектиран филм, посветен на живота и делото на Димитър Калъчлията. Празникът бе още по-пъстър и колоритен с участието на танцьорите от: Танцов клуб „Балига“ към НЧ“ Светлина – 1872“, с. Кортен, ДЮФА „Загорчета“ и Танцова формация „Димитров“ . Със своите изпълнения зарадваха и най-малките участнички със звънки гласове - сестри Диневи от НЧ „Напредък-2001“, гр. Нова Загора. Присъстващите имаха възможността да съпреживеят възстановка по исторически събития, представена от НД „Традиция“, РК „32 – ри пехотен загорски полк“ гр. Нова Загора и РК „Хаджи Димитър“ гр. Сливен. За финал в празничната вечер талантливата Таня Василева изпълни китка от български народни песни, които огласяха целия площад и се извиха кръшни хора.

Коментари към новината

Още новини от Общество