Новини от област Стара Загора и България

200 деца участваха в летните STEM лагери в Стара Загора

200 деца участваха в летните STEM лагери в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

200 ученици на възраст от 9 до 12 години преминаха през летните STEM лагери на Асоциация IT Стара Загора. Участието беше безплатно, като в групите се включиха не само деца от Стара Загора, а техни връстници от други градове в страната, както и деца, които живеят в чужбина.

Проектът „STEM Summer Camp“ е един от финалистите в тазгодишното девето издание на Vivacom Регионален грант. С наградата от Виваком се организираха и проведоха 4 групи с близо 100 деца през месец юли.
Инициативата набира голяма популярност и от Асоциация IT Стара Загора се обръщат към Тракийския университет за съдействие за удължаване на програмата през август. Благодарение на средствата осигурени от висшето учебно заведение, Асоциация IT Стара Загора успява да организира още 4 групи през август за децата, за които не остава място през юли.

Основната цел на STEM Summer Camp е да постави фокус върху науките и да даде възможност на децата да се запознаят отблизо с науката, технологиите, инженерството и математиката по интересен и интерактивен начин с изпълнение на практически задачи. В екипа от ментори се включиха преподаватели и доброволци, които работиха с децата за разрешаване на конкретни казуси.

„С годините опит осъзнахме, че срещата на децата с науките трябва да става максимално рано в тяхното образование. На тази възраст те са натурално любопитни, готови да експериментират и ние не трябва да пропускаме тази златна възможност да им покажем, че науката е интересна, предизвикателна, дори красива. С тази пилотна инициатива на Асоциация IT Стара Загора за първи път адресирахме деца от тази възраст. Повече от щастливи сме, че успяхме да посрещнем толкова много младежи. И тъй като имахме възможността да го предложим безплатно за децата, в лагерите се включиха и такива младежи от семейства с ограничени възможности, които традиционно остават извън подобни извънкласни занимания. Радваме се, че освен образователен, лагерите имат и социален ефект”, каза Боряна Пейчева, председател на Асоциация IT Стара Загора.

„Успяхме да създадем среда, в която децата могат да открият магията на науката и технологиите, докато се учат и забавляват. Всяко усмихнато лице и всеки събуден интерес към STEM дисциплините за нас са доказателство, че усилията ни са си стрували. Благодарни сме на Vivacom и Тракийския университет за предоставената подкрепа, която ни позволи да реализираме тази вдъхновяваща инициатива“, добави Теодора Нончева, ръководител на проекта.

Основен партньор в STEM Summer Camp бе 9 ОУ “Веселин Ханчев”, където се провеждаха част от заниманията. Партньор беше и Община Стара Загора, която осигури зали за част от заниманията. Като част от програмата децата посещаваха Зоопарка, Пожарната, Художествената Галерия, Международен младежки център, Обсерваторията, които също подкрепиха провеждането на летните занимания като техни специалисти се включиха в активностите с децата.

От Асоциация IT Стара Загора планират да организират още инициативи за младежите от Стара Загора и региона, като са отворени за партньорства с различни организации, споделящи стремежа за насърчаване на интереса към науката и технологиите сред подрастващите.

Коментари към новината

Още новини от Образование