Новини от област Стара Загора и България

Богородична стъпка събра вярващи с молебен на Малка Богородица

618 08/09/2024 14:34 Духовност Вяра
Богородична стъпка събра вярващи с молебен на Малка Богородица
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Стотици християни посетиха днес местността Богородична стъпка, за да почетат името на Светата майка на нейния светъл празник – Рождество Богородично, известен още като Малка Богородица. По черния път към прочутата местност преминаха хора, дошли от цяла България.

На този ден по традиция отец Йордан Карагеоргиев от Старозагорската света митрополия отслужи молебен и водосвет за здраве в малкия параклис „Рождество Богородично“. Отец Йордан освети и курбан за всеки посетител на светото място, дарен от кметското настоятелство на курорта Старозагорски минерални бани в лицето на кмета Станчо Станев, Петко Нейчев, семейство Минка и Жоро Добреви и други дарители.

Празничният водосвет започна с ритуално биене на камбаните, които преди време бяха монтирани до параклиса по инициатива и с помощта на Жоро Добрев.

„Всяко дърво има корен, и ако човек забрави корена си, той не може да израства нито духовно, нито физически. Затова ние трябва да се обръщаме към нашите корени и още повече към духовната си майка, защото – вярваме или не вярваме, не можем без нея“, каза в проповедта си отец Йордан.

Петко Нейчев

Към словата му се присъедини и Петко Нейчев, който е син на създателя на параклиса на Богородична стъпка бай Нейчо Нейчев и след кончината му през 2009 година продължава да се грижи за параклиса и всичко, което наоколо е било облагородено от него.

Станчо Станев

Легендата свързва причудливите скални образувания на Богородична стъпка с древно светилище, свързано с различни езически религиозни обреди отпреди хиляди години. След приемане на християнството по тези земи, местността става свято място. Митът за "Богородична стъпка" се ражда, заради изключително силното биоенергийно поле и причудливата вдлъбнатина горе на скалите, наподобяваща следа от човешки крак, в която водата никога не пресъхва. Християните вярват, че отпечатъкът е от ходилото на Богородица, която стъпила върху скалата с Младенеца в ръце. Явила се, за да помогне на силно вярващ християнин, измъчван от римски войници. Оттогава, казват, в скалата останала вдлъбнатина с формата на човешки крак, в която Богородица изкъпала новородения Исус. И нарекли местността Богородична стъпка.

Близо до „стъпката“ действително има каменен саркофаг, вероятно предназначен за гробница на знатен гражданин от римско време. Точно под отпечатъка с формата на човешко ходило има скална цепнатина, през която вярващите се провират за здраве.

Много от поклонниците идват на Богородична стъпка с надеждата, че Божията майка ще чуе молбите им да бъдат дарени с рожба. И много от тях твърдят, че Богородица наистина им е помогнала.

Коментари към новината

Още новини от Духовност