Новини от област Стара Загора и България

Митрополит Киприан дирижира „Моление“ в Чирпан за празника на града и Деня на Съединението

672 06/09/2024 13:36 Общество България
Митрополит Киприан дирижира  Моление  в  Чирпан за празника на града и Деня на Съединението
Divident.€U Divident.€U

Неповторимото изпълнение на ораторията „Моление“, дирижирана от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан на чирпанския площад, предизвика бурни аплодисменти. Красиви илюминации добавиха радостни възгласи от хилядната публика и празнично настроение изпълни града. Паметната вечер, в която участваха Държавна опера-Стара Загора и Духовият оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, започна с тържествени слова за Празника на Чирпан и Деня на Съединението.

„Именно от тук тръгва на 5 септември четата, която дава залпа за начало на Съединението. Датата не е просто празник на града, тя ни връща към делата на онези чирпанлии, които освен, че са идеолози, с дух и със сърце участват в Съединистката акция“, каза кметът Ивайло Крачолов, който подчерта, че жителите са горди със своята история и трябва да пренасят заветите за обединение и развитие на общината.

Всяка година Чирпан почита своите герои-съединисти, проляли свидна кръв за единна България Иван Данчов, Димитър Йовчев, Георги Сербезов, Петко Запрянов и сливналията Алекси Хаджиев. „Славни чирпанлии, които не само се опълчиха на султана, но и на Великите сили, за да развалят Берлинския договор. Дали днес това е възможно?! Но е важно да бъдем единни и следваме техния пример. Вие сте тези, които трябва да запазите този славен дух, защото тази земя е раждала революционери, поети, войводи, личности, такъв, какъвто е и Яворов“, каза зам.-председателят на Народното събрание Драгомир Стойнев.

Събитията, свързани със Съединението тази година, са част от Есенни празници на културата, които Община Чирпан е обединили заедно със 17-ия Рок фест, с празника на лютеницата и чирпанската наденица и празника на изкуствата „Никола Манев“. Програмата ще продължи до 14 септември, а днес тържествено ще бъде отбелязана и 139-ата годишнина от Съединението на България с ритуал пред едноименния паметник, с бягане и велопоход по пътя на Чирпанската чета, с юбилеен концерт на Оркестър „Канарите“.

Коментари към новината

Още новини от Общество