Новини от област Стара Загора и България

Партиите от коалиция "ПП -ДБ" подписаха споразумението за общо явяване на изборите на 27 октомври

Партиите от коалиция ПП -ДБ подписаха споразумението за общо явяване на  изборите на 27 октомври
Divident.€U Divident.€U

Споразумението е подписано от партиите "Продължаване промяната", "Демократи за силна България (ДСБ) и "Да, България" (ДаБГ).
"Заставаме зад една обща цел: Развитие на България като справедлива държава с конкурентна иновативна икономика, висок стандарт на живот и намаляващо неравенство - страна с образовано, здраво, съзидателно и солидарно общество на свободни и
равноправни граждани", казват от обединението.

В общото споразумение лидерите на трите партии се ангажират да работят за изпълнението на няколко основни приоритета. Те са: гарантирани права и висок стандарт на живот и сигурност за българите; демократичното бъдеще на страната; независима съдебна система; преодоляване на задълбочилите се регионални и социални неравенства; осигуряване възможности за активните граждани и предприемачите с нови идеи и инвестиции в бъдещето; спиране на рекета на институциите; чиста и здравословна околна среда и социално справедлив преход към нисковъглеродна икономика; съхраняване на културно-историческото наследство и развиване на съвременната българска култура; енергийна независимост на България; модернизиране на българската армия; България да е пълноправен и достоен партньор в ЕС и НАТО, член на Шенген и Еврозоната.

До подписването на коалиционното споразумение се стигна, след като ДаБГ реши да остане част от коалицията, въпреки че партньорите ѝ не приеха предложенията на партията за отпадане на квотния принцип при реденето на листите.

Стана ясно, че създадената от Настимир Ананиев партия "Волт" вече не е част от коалиция ПП-ДБ и той няма да бъде кандидат за депутат от обединението. "Волт" обвини за този развой "Да, България", а оттам отговориха, че нямат нищо общо и не се занимават с "ниски напрежения".

Формацията на Кирил Петков и Асен Василев обяви, че е взела решението да се разделят с партията на Ананиев заради "различия в подходите".

Коментари към новината

Още новини от Политика