Новини от област Стара Загора и България

Огромни рисунки на Валентин Дончевски спират дъха в изложба на „Шипка 6“

851 05/09/2024 17:34 Култура Изложби
Огромни рисунки на Валентин Дончевски спират дъха в изложба на  Шипка 6
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Големият художник на Стара Загора Валентин Дончевски отново успя да изненада почитателите на изобразителното изкуство с творбите от поредната си голяма изложба – „Рефлексии“ – този път подредена в зала 1А на ул. „Шипка“ 6.

Валентин Дончевски

Експозицията сякаш блъсва зрителите още от входа на залата. Те се изправят пред няколко двустранно изрисувани огромни трансперанта с размери 2 на 3 метра. От всички страни сякаш наднича лицето на тревожен човек, който излъчва въпроси. Някои от платната също са много големи – с размери 120/120 см. Рисунките привличат погледа на непредубедените зрители като магнит, проникват в ума и пораждат въпроси, чувства, мисли и състояния.

 

„Тези над 90 рисунки са плод на моята рефлексия към онова, което се е случило около мен през последните една-две години. Всяка вечер преди да заспя правя по една рисунка, експериментирам. Рисувам с лявата ръка, със затворени очи, като мембрана съм, като оголен нерв, в който рефлектира всичко от заобикалящия ни свят – война, икономика, геополитика, личен живот, социални явления. Това са експлозии на моята чувствителност, които запечатвам, като предавам своите усещания върху двуизмерната плоскост““, каза за Divident.EU Валентин Дончевски.

Тази рефлексия може да прилича на роза, образувана върху тялото от куршум, като цирей на една цивилизация преди спукване, като сън с отворени очи и виждане със затворени очи, казва още големият художник, поет, писател и музикант.

Изложбата беше открита от председателя на Съюза на българските художници Любен Генов и куратора на експозицията проф. Станислав Памукчиев, чиито са идеите за окачане на впечатляващите трансперанти и цялостното оформление на изложбата.

„Валентин Дончевски е един от най-рисуващите художници“, каза проф. Станислав Памукчиев, цитиран от БТА. Той определи творчеството на художника като феномен и гений. „Валентин Дончевски е обладан от енергия и огромна творческа виталност“, добави той.

Проф. Памукчиев отбеляза, че Валентин Дончевски има много лица като артист и зад всички тях се крие първопричината да ражда образи. „Във всичките му артистични проявления – живопис, поезия, музика, рисунката е първото очертание и обозначаване на опита да се хване неуловимото, същественото“, каза още той.

По думите на проф. Памукчиев рисунката за Валентин Дончевски е начин да бъдеш себе си и да познаваш себе си. „Изложбата разкрива феномена на учудването, на стъписването и екзалтацията пред тайната на непонятното, скритото, необяснимото. Тази тайна тревожи съзнанието ни, разбужда интуициите ни и е причина да правим и да имаме потребността да гледаме изкуство“, каза още проф. Памукчиев.

На откриването присъстваха и гости от Съюза на писателите, художници и приятели на Валентин Дончевски.

Изложбата ще бъде достъпна за разглеждане до 21 септември.

фотограф: Елена Спасова

Коментари към новината

Още новини от Култура